Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП към пенсионерите: Внимателно четете договорите в офисите на телекомите

КЗП към пенсионерите: Внимателно четете договорите в офисите на телекомите

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправя препоръка към по-възрастните хора да не се предоверяват на устните разяснения на консултантите и да не се съгласяват да подписват документи в офисите на мобилните оператори преди да се уверят с какво точно ще се ангажират, какви услуги ще получат и колко ще заплатят за тях.

Комисията зазащита на потребителите (КЗП) отправя препоръка към по-възрастнитехора да не се предоверяват на устните разяснения на консултантите и дане се съгласяват да подписват документи в офисите на мобилните операторипреди да се уверят с какво точно ще се ангажират, какви услуги ще получат и колко ще заплатят за тях.

Експертите на КЗП съветват най-вече пенсионерите да прочитат внимателно договорите и, ако срещнат затруднения в разбирането на клаузите, да се консултират със специалист. В краен сллучай е добре поне да водят със себе си близък, който да помогне при разясняването на общите условия и клаузите, преди да положат подписа си.

Повод за напомнянето са две окончателни решения на съда, които потвърждават произнасяния на КЗП за забрана на насочени към хората от „третата възраст” нелоялни практики на доставчици на телекомуникационни услуги, информират от Комисията.

Едната от тях включва добавянето на ненужни услуги в нов договор с удължен срок. Възрастният човек подписва след широки обяснения как новия пакет ще намали сметките му, но в края на краищата се оказва точно обратното.

Пример затова е случаят с 66-годишен гражданин,който е имал два договора с мобилен оператор и е плащал за тях общо 17,89 лв. месечнитакси. Консултант в офиса на телекома му е обещал отстъпка от 10%, като умишленоне го е информирал, че за да я получи, е необходимо да подпише Сертификат,който удължава срока на двата му настоящи договора с още две години и го обвързвас два нови договора.

Поради това потребителят е останал с впечатлението, чеслед отстъпката ще плаща 16,10 лв. месечни такси за двата си стари договора. Напрактика, обаче, той ще дължи месечни такси по четири договора на обща стойност31,30 лв. (вместо 34,78лв.) след калкулиранатаотстъпка. Спестено е и важното условие, че при прекратяване на който и да билоот четирите договора абонатът губи отстъпката.  

Друг примере със 72-годишен гражданин, който ебил подведен да подпише, без даобърне внимание, четири документа – новдоговор за мобилни услуги, допълнително споразумение към действащия му къммомента договор и две заявления за смяна на SIM карта, която да обедини двата му номера. Той еполучил обещание от консултантите за повечебезплатни минути.

Обстоятелството, че не е подписал своите екземпляри и нее ползвал новия номер, свидетелства за това, че не е прочел поднесените мудокументи и не е разбрал, че се е сдобил с още един договор. Следователносделката е сключена набързо, без служителят да му предостави необходиматаинформация.

Вторатанелоялна практика е свързана със сключването на договори за цифрова кабелнателевизия, като консултантите са посещавали възрастните хора в дома им и сазлоупотребявали с тяхното влошено здравословно състояние или неспособност дачетат. Потребителите не са били предварителнозапознати с условията за предоставянето на услугата – цена на абонамента, включениканали в ценовия пакет и пр.

В поднесените им за подпис договори са сесъдържали само препратки към публикуваните на интернет страницата на доставчикаобщи условия, където тази информация е посочена. Освен това, договорите сасключени толкова набързо, че не са попълнени имената на клиентите, датата на полаганена подписа и други важни реквизити.

Потвърденитеот ВАС решения на КЗП са резултат от усилията на контролния орган за специалназащита на хората от „третата възраст”, каквато институцията ще продължи да имаи в бъдеще по различни линии. Една от тях е превенцията. По силата на подписаноспоразумение за сътрудничество със съсловна организация на възрастните хора сеосъществява обмен на информация за състоянието на пазара и възможните рискове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега