Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лавров предложи да се проведе тристранна среща със Северна Корея и Китай, посветена на сигурността

Лавров предложи да се проведе тристранна среща със Северна Корея и Китай, посветена на сигурността

Лавров пристигна вчера в столица на Северна Корея, като се очаква посещението му да е съсредоточено върху начините за укрепване на двустранните отношения в областта на отбраната след срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и руския президент Владимир Путин, която се състоя през септември.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на двудневна визита в Пхенян, се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и предложи да се организират преговори за сигурността, в които да участват Русия, Китай и Северна Корея и да се обсъдят нарастващите военни заплахи в региона, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Лавров пристигна вчера в столица на Северна Корея, като се очаква посещението му да е съсредоточено върху начините за укрепване на двустранните отношения в областта на отбраната след срещата между Ким и руския президент Владимир Путин, която се състоя през септември.

Миналата седмица САЩ казаха, че Северна Корея е доставила боеприпаси в Русия, за да подпомогне сраженията в Украйна в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват каквато и да било търговия с участието на Северна Корея.

Разговорът между Лавров и Ким е продължил повече от час, предаде ТАСС, без да съобщава подробности.

Вчера Лавров благодари на Северна Корея за подкрепата ѝ за руските военни действия в Украйна и обеща "пълна подкрепа и солидарност" от страна на Москва.

Срещата между Лавров и Ким "означава, че неотдавнашната флотилия от контейнери, вероятно превозващи боеприпаси от Северна Корея за Русия, не е последната сделка между Ким и Путин, за която светът трябва да се тревожи", каза Лейф-Ерик Исли, професор по международни изследвания в Сеул, цитиран от АП.

"След като прие помощта на Пхенян за подпомагане на незаконното нахлуване в Украйна, Москва е готова да извърши нови нарушения на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, като предостави на Северна Корея оръжейна технология, която може да застраши стабилността в Източна Азия", заяви Исли.

Според ТАСС Лавров е заявил пред репортери, че подкрепя провеждането на преговори, свързани със сигурността на Корейския полуостров, в които да вземат участие Северна Корея и Китай.

Сергей Лавров се срещна и със севернокорейската министърка на външните работи Чое Сон-хюи и изрази задоволството си от задълбочаващото се двустранно сътрудничество, а Чое заяви, че срещата ѝ с Лавров "ще се превърне във важен етап от изпълнението на споразуменията", постигнати от Ким и Путин. След разговора си с нея Лавров заяви пред журналисти, че повишената военна активност на САЩ и съюзниците им Япония и Южна Корея, както и плановете на САЩ да разположат стратегическа инфраструктура, включително с ядрен характер, предизвикват безпокойство. "Ние се противопоставяме на тази неконструктивна и опасна политика", заяви Лавров и допълни, че Северна Корея, Китай и Русия се придържат към политика за понижаване на напрежението в региона. 

Във вторник край бреговете на Корейския полуостров се проведе военноморско учение с участието на САЩ, Южна Корея, Канада, Белгия, Нова Зеландия и Филипините, на което бяха отработени техники за борба с морски мини. На следващия ден американски бомбардировач Б-52 пристигна в Южна Корея, за да демонстрира единството между Вашингтон и Сеул пред лицето на ядрените заплахи, отправяни от Пхенян.

Според севернокорейската държавна медия Лавров също е похвалил Северна Корея за това, че "не се влияе от никакъв натиск от страна на САЩ и Запада", и е заявил, че Русия напълно подкрепя стремежа на Ким да защити нейната сигурност и икономически интереси. Чое заяви, че Пхенян и Москва изграждат "неразрушими другарски отношения" под ръководството на Ким и Путин.

Предполага се, че визитата на първия руски дипломат в Северна Корея е част от подготовката за посещение на президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс. Подемът на дипломацията между Русия и Северна Корея подчертава как интересите им се съгласуват в условията на отделни, засилващи се конфронтации със САЩ - Северна Корея заради ядрената си програма, а Русия - заради войната си с Украйна, отбелязва АП.

По време на посещението на Лавров вниманието на останалите страни е насочено към това дали двете държави ще дадат знак как ще подсилят сътрудничеството си в областта на сигурността или ще обявят кога ще се състои обещаното пътуване на Путин до Пхенян в отговор на посещението на Ким в руския Далечен изток миналия месец.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега