Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Либия пред гражданска война

"Кадафи, заминавай си”, скандират демонстранти
Либия пред гражданска война

Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, предупреди, че страната е на прага на гражданска война, която може да унищожи петролните й богатства, съобщиха световните агенции.

Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, предупреди, че страната е на прага на гражданска война, която може да унищожи петролните й богатства, съобщиха световните агенции. В обръщение по националната телевизия тази нощ Сейф ал Ислам призна, че либийската армия е допуснала грешки по време на протестните акции на опозицията, защото не е била подготвена да се бори срещу демонстранти. Той обаче окачестви като преувеличени твърденията за стотици загинали по време на протестите, като увери, че от началото на безредиците в Бенгази са убити 84 души, а в Байда - 14. Медиите съобщават неверни данни, каза Сейф ал Ислам.

По същото време, когато синът на Кадафи говореше по телевизията, правозащитната организация "Хюман райтс уоч" оповести най-новите данни за броя на жертвите през последните четири дни - най-малко 233 загинали, съобщи Ройтерс. Сейф ал Ислам заяви, че в Либия цари хаос, а сепаратистки движения, действащи от чужбина, заплашват националното единство.   Сейф ал Ислам  заяви също, че в Либия цари хаос, а сепаратистки движения, действащи от чужбина, заплашват националното единство на страната. „Това, което стана в Бенгази, може да стане заплаха за сигурността на страната”, заяви Сейф ал Ислам, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му зад събитията в град Байда стоят ислямистки групировки, които „вече са обявили за създаването там на ислямско емирство”. Синът на Кадафи заяви, че насилието в страната било предизвикано от „наети от бизнесмени арабски и африкански наемници”, пише БТА. Междувременно антиправителствени демонстранти, събрали се на един от централните площади в Триполи, настояват либийският лидер Муамар Кадафи да напусне страната, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на телевизия „Ал Джазира”. „Либия е единна!”, „Кадафи, заминавай си”, скандират демонстрантите, показани на видеозапис на мобилен телефон. Опозицията твърди, че най-малко четири района на либийската столица са под контрола на демонстрантите.

Стотици либийци, някои въоръжени с ножове и огнестрелно оръжие, са атакували южнокорейски строителен обект в Триполи, предаде Ройтерс. При сблъсъци с работниците са ранени четирима чужденци според министерството на външните работи в Сеул. Либийците нападнали обекта около 23.00 ч. местно време, след което си тръгнали но после пак се върнали. Ранени са трима южнокорейски работници и един от Бангладеш. На строежа работят над 1000 работници от Бангладеш и около 40-50 от Южна Корея, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.. Сейф ал Ислам увери, че баща му се намира в Либия, армията го подкрепя като "лидер на битката в Триполи" и ще възстанови реда в страната "на всяка цена". Ще се бием до последната минута, до последния куршум, подчерта той.

По-рано телевизия "Ал Арабия" бе съобщила, позовавайки се на представители на опозицията, че Муамар Кадафи е избягал във Венецуела или Бразилия, съобщиха световните агенции. По думите на Сейф ал Ислам, още днес парламентът на страната ще се събере, за да обсъди дневния ред на политическите и икономическите реформи.   Сейф ал Ислам призна, че в ръцете на опозицията са попаднали много армейски оръжия, включително танкове и оръдия, а няколко военни бази са превзети от демонстрантите. 39-годишният Ал Ислам окачестви като "дезинформация" съобщенията в медиите, че режимът всеки момент ще рухне. Либия не е Египет или Тунис, тук положението е различно, подчерта той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега