Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мадрид обяви, че няма да има референдум в Каталуния

Асандж за референдума - "първата интернет война"
Мадрид обяви, че няма да има референдум в Каталуния

Референдумът за независимост на Каталуния, който е планиран за неделя, няма да се състои, обяви говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго, цитиран от информационните агенции. "Подчертавам, че няма да има референдум на 1 октомври", каза той вчера след седмичното заседание на правителството в Мадрид и за пореден път повтори, че допитването е незаконно.

Референдумът за независимост на Каталуния, който е планиранза неделя, няма да се състои, обяви говорителят на испанското правителствоИниго Мендес де Виго, цитиран от информационните агенции. "Подчертавам, ченяма да има референдум на 1 октомври", каза той вчера след седмичнотозаседание на правителството в Мадрид и за пореден път повтори, че допитването енезаконно.

Иниго Мендес де Виго направи изказването си малко след като говорителят накаталунските власти Жорди Турул на пресконференция в Барселона обясни как вървиподготовката на референдума. Според него каталунците ще могат да гласуват в2315 избирателни секции, а 5.3 млн. жители на испанската автономна област сапризовани да се явят пред урните. Турул разясни, че в Барселона, където живеят1.6 милиона души, ще има 207 избирателни секции. Каталунският лидер КарлесПучдемон пък изрази увереност, че в неделя всички избиратели ще гласуват мирнона референдума. Той също така призова хилядите испански полицаи, пратени вКаталуния от централните власти с цел да осуетят вота, да действат в неделя спрофесионална, а не политическа компетентност, пише в. „Сега“.

Припомняме, че Апелативният съд на Каталуния преди дни нареди на регионалнатаполиция, на националната полиция и на Гражданската гвардия да затворят всичкиизборни секции, които ще бъдат използвани за референдума. Испанската полиция еиззела около 2.5 млн. бюлетини, предназначени за референдума за независимост наКаталуния, предаде "Дойче веле". Конфискувани са и близо 4 млн.пликове. В град Игуалада са били иззети 100 урни, приготвени за гласуването внеделя. Компанията, от която са конфискувани, твърди, че те са предназначени заизбори във футболния клуб "Барселона". Според данните от последното социологическо допитване 41% от жителите наКаталуния искат независимост, а 49% са против. За провеждането на референдумаобаче се обявяват 80% от каталунците, макар някои да смятат, че то трябва да есъгласувано с централната власт в Мадрид.

Междувременно създателят на организацията Уикилийкс ДжулианАсандж коментира в Туитър, че ситуацията около каталунския референдум може дасе оцени като първият световен случай на интернет война, предаде ТАСС.В социалната мрежа Асандж написа, че "първата интернет война в света езапочнала в Каталуния", където народът и регионалното правителствоизползват интернет за организиране на насрочения за утре референдум занезависимост, а испанските спецслужби атакуват, като спират телекомуникации,заемат сгради за свръзка, упражнявайки цензура върху стотици сайтове, протоколи(за предаване на данни) и т.н.". Според  Асандж това е един от най-големите конфликти вЕвропа между хората и държавата от падането на Берлинската стена, пише БТА.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега