Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова към ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет

Манолова към ЦИК: Бавите експерименталното гласуване по интернет

Манолова се опасява да не се повтори казусът с машинното гласуване.

ОмбудсманътМая Манолова изпрати напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че оставатпо-малко от пет месеца, в които според действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулациина дистанционно електронно гласуване.

"Сбезпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Нямаданни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащоспециализирано звено към Централната избирателна комисия за техническоосигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", пише омбудсманътдо членовете на ЦИК. 

Според настоящия текст на Изборния кодекс, в три последователно проведени избора, включително частични, трябва да се проведе експериментално дистанционно гласуване. Съгласно разпоредбите на ИК, разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет. Тъй като до момента това не се е случило, Манолова се опасява да не се повтори казусът с машинното гласуване.

Омбудсманътпредупреждава, че стартиралият европейски проект с бенефициент Държавнатаагенция за електронно управление и партньор ЦИК, с предмет „Изграждане ивнедряване на система за дистанционно електронно гласуване“ за срок от близодве години по никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание занереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение наимперативните текстове на Изборния кодекс, е позицията на омбудсмана.

"Предвиденотов Изборния кодекс експериментално електронно дистанционно гласуване произтичаот проведения национален референдум през 2015 г., на който с категориченрезултат българските избиратели се произнесоха за въвеждането му", припомня ощеМая Манолова. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега