Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Манолова към МРРБ: Не, системата за е-винетките все още не работи ефективно

Манолова към МРРБ: Не, системата за е-винетките все още не работи ефективно

"Очевидно има проблеми, които трябва да бъдат разрешени", категорична е Мая Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова и Министерството на регионалното развитие и благоустройството отново влязоха в задочна полемика относно системата за електронни винетки. В отговор на препоръката си от 9-и януари за удължаване на гратисния период, общественият посредник получил отговор от ведомството, че "системата работи ефективно".

Въпреки това обаче, Манолова констатира, че това не е вярно. Тя изпрати нова препоръка, свързана с десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник. Сред тях се откроявали два основни проблема – при грешно въведени данни на превозно средство при закупуване на е-винетки няма възможност за коригиране, а платените вече суми не се възстановяват и затова е необходимо заявката да се повтори. Така на практика се изисква двойно заплащане за едно и също превозно средство, дори и в случаите, когато е видно, че няма такъв съществуващ регистрационен номер на автомобил.

Хора в неравностойно положение сигнализират за друг проблем – АПИ не спазва нормативно установения срок за потвърждение на генерираните годишни електронни винетки. Освен това, на сайта на агенцията липсва такава информация.

"С оглед на изложеното не мога да се съглася с Вас, че системата работи ефективно. Очевидно има проблеми, които трябва да бъдат разрешени", категорична е Мая Манолова. Тя препоръчва на министър Аврамова да предприеме действия за коригиране на грешно въведените данни на превозни средства, ако ли не, да се възстановят платените от шофьорите суми, както и да се обърне внимание за подобряване на административното обслужване на лица с намалена работоспособност.

Междувременно, във вторник началникът на ТОЛ управлението - проф. Олег Асенов коментира, че за оборудването на една единствена точка за продажба на е-винетки, АПИ брояла по 7 000 лева. Това означавало, че необходимият ресурс за развиването на мрежа от 4 000 точки достига около 28 млн. лева.

За улеснение, от АПИ развиват "партньорска мрежа" - точки за продажба на винетки в търговски обекти, които трябвало сами да инвестират около 4 500 лева, за да могат да поставят оборудването на ТОЛ управлението и да продават винетки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега