Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Матури 2019: Най-високи са оценките по немски, френски, испански и химия

Матури 2019: Най-високи са оценките по немски, френски, испански и химия

Средната оценка по български език и литература е 4,06, а на втория зрелостен изпит – 4,67.

Броят на зрелостниците, които са изкарали максимален резултат на държавните зрелостни изпити през май, се е увеличил спрямо миналата година. Това констатира МОН при анализа на резултатите от матурите.

По 100 т. са получили 226 ученици, а през 2018 г. са били 215. Почти наполовина са намалели абитуриентите, които са изкарали по две слаби оценки – от 1778 през миналата година на 973. Това сочи анализът на резултатите от матурите по български език и литература и по предмет по избор.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви на представянето, че постигнатият среден брой точки е съизмерим с миналогодишния. Средната оценка по български език и литература е 4,06, а на втория зрелостен изпит – 4,67. Най-високи са резултатите по немски, френски, испански език и химия. В същото време по география, биология, философски цикъл и БЕЛ успеваемостта намалява. Отличните оценки по български език и литература са 5067, а на втория зрелостен изпит – 6677. Двойките са съответно - 4303 по БЕЛ и 2590 по предметите по избор.

Според заместник-министър Михайлова повече зрелостници са изкарали среден или добър резултат. Тя посочи, че основно предизвикателство пред тях е разбирането на текст, извличането на информация от него, както и създаването на авторски текст. Това важи както за изпита по български език и литература, така и за тези по чужд език.

„В тази посока трябва да се фокусират учителите, защото тези умения са необходими за живота. Те не могат да се придобият само при подготовка за един изпит, а се натрупват в годините. Трябва все повече да се върви в посока проверка на функционалната грамотност и не толкова на сухи знания чрез стандартизирани тестови въпроси“, подчерта Михайлова.

Едва 6% от явилите се по БЕЛ 49 341 ученици са получили максимален брой точки на задачата за резюмиране на текст. Близо 22% не са се справили с нея. Продължава тенденцията да се увеличават абитуриентите, които работят по последния 41 въпрос на матурата по български език и литература. Тази година се падна тема по разказа „Косачи“ на Елин Пелин. Тя беше добре приета от учениците, защото произведението е изучавано два пъти – в шести и в единадесети клас.

Почти половината зрелостници са писали по творбата есе, а малко повече от 30% - съчинение. Шест на сто са преписали зададения в условието откъс. Данните показват, че освен с резюмето и със създаването на текст, учениците са имали проблеми и с въпросите, проверяващи пунктуационната норма. Те обаче добре познават правописа в думи с променливо „я“, с „о или у“ и „и или й“. Справили са се и при разпознаване на мотивите и образите в художествен текст, термините в текст и с определянето на текст към дадена сфера на общуване.

Учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян имат най-добри резултати по български език и литература. С най-ниски постижения са съучениците им в Кърджали, Силистра, Ямбол и Разград. На втория изпит най-добро е било представянето в София-област, Варна, Смолян и Добрич, а най-слабо – в Монтана, Хасково и Перник. Трите училища с най-висок успех по БЕЛ са 91 Немска езикова гимназия, 73 СУ и 164 Испанска гимназия в София. В топ три по предмет по избор са СМГ, Първа частна математическа гимназия и училището в смолянското село Чепинци.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега