Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Месните и млечните храни поскъпнали през октомври, отчитат от ДКСБТ

Месните и млечните храни поскъпнали през октомври, отчитат от ДКСБТ

При движението на цените на хранителните стоки през октомври се наблюдава ръст на месечна база на месните произведения в диапазона 1.5 – 4%, на млечните произведения с околo 1.5 – 2%, и на фасула и брашното с 1%.

При движението на цените на хранителните стоки през октомври се наблюдава ръст на месечна база на месните произведения  в диапазона 1.5 – 4%, на млечните произведения с околo 1.5 – 2%, и на фасула и брашното с 1%. Цените на останалите хранителни стоки, предмет на този анализ остават около и малко под нивата от предходния месец. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 41%, фасула – 23%, свинското месо – 16%, пилешкото месо – 8%, олиото – 12% и брашното 10%. Слаб ръст с около 4 – 7% се наблюдава при цената на маслото и каймата. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 4 – 11% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала и скумрията, а цените на кравето сирене, колбасите и кренвиршите се задържат на нивата от същия месец на миналата година.

През м. октомври се наблюдава ръст на цените на едро на картофите, чесъна и оранжерийните домати с около 2 - 5% и спад на цените на краставиците, както полските, така и оранжерийните, на полските домати и зеления пипер  в интервала 2 – 8%. При плодовете се наблюдават характерните сезонни тенденции на намаляване на цените на ябълките (2%) и крушите (3,8%). В края на сезона цената на гроздето е със 17% по-висока спрямо предходния месец. Поскъпване на месечна база е отчетено при бананите – 10% , а цената на лимоните е с 26% по-ниска спрямо предходния месец.

И през м. октомври тази година цените на голяма част от зеленчуците са по-високи в сравнение със същия месец на миналата година, но отчетеното поскъпване на годишна база е по-малко. Ръстът на цените на доматите спрямо миналата есен е 14 - 34%. При полските краставици има поскъпване на годишна база със 7.5%, а при оранжерийните краставици е отчетено поевтиняване с 26%. Цените на картофите и червения пипер остават над нивата от предходната година /13-30%/, а значително поевтиняване спрямо миналата есен се наблюдава при зрелия чесън – около 30% и зеления пипер около 7%.

Цените на плодовете също остават на по-високи нива спрямо м. октомври 2011 г. Поскъпването на гроздето, бананите и лимоните на годишна база е около 25 - 35% и на ябълките около 7.5%. По-ниски цени с около 3% спрямо същия месец на миналата година са регистрирани при крушите.

Анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец октомври 2012 г. показва следните тенденции:

·        През м. октомври се наблюдава леко движение нагоре на цените на месните и млечните произведения в диапазона 1.5 – 4%;

·        В сравнение с предходния месец има леко поскъпване с около 1% на зрелия фасул и брашното;

·        Цените на останалите хранителни стоки се задържат през м. октомври около и малко под нивата от м. септември;

·        При плодовете и зеленчуците се наблюдават характерните за сезона тенденции, като поскъпване спрямо предходния месеци има при гроздето, бананите и картофите. Спад на цените на месечна база има при ябълките, крушите, лимоните, краставиците, полските домати  и зеления пипер. Цените на останалите плодове и зеленчуци се задържат около стойностите от предходния месец;

·        В сравнение със същия месец на миналата година по-значителен ръст на годишна база се наблюдава при цената на яйцата, зрелия фасул, свинското и пилешкото месо, олиото и брашното, а цените на захарта, ориза и някои млечни и месни произведения остават на по-ниски нива спрямо 2011 г.;

·        И през м. октомври цените на голяма част от плодовете и зеленчуците остават на по-високи нива спрямо предходната година, но ръстът на годишна база е значително по-малък в сравнение с този, наблюдаван през м. септември. Спад на цените през октомври тази година, спрямо същия месец на миналата година има при чесъна, оранжерийните краставици и зеления пипер.  

·        В края на септември и началото на октомври се наблюдава спад на стойностите на индекса на тържищните цени. В началото на месеца индексът стартира от ниво 1.431 пункта. През втората половина на октомври кривата тръгва нагоре и през последната седмица стойностите стъпват на ниво от 1.426 пункта. Нивото, на което се стабилизира индексът през последната седмица на м. октомври тази година е с около 2,5% над нивото от същия период на предходната година;  

·        Наблюдението  на движението на цените на едро през последната седмица на м. октомври, спрямо предходната, показва следните тенденции:

-        седмичните колебания при цените на хранителните стоки, предмет на този анализ, са около ±1%,

-         по-големи колебания в двете посоки се наблюдава при цените на плодовете и зеленчуците, като поскъпване на седмична база е регистрирано при гроздето – 35%, оранжерийните краставици – 25% , оранжерийните домати – 8% и пипера с около 5 – 7%.

-         спад на цените на седмична база с около 15% се наблюдава при цената на зелето.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега