Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Метеорният поток Персеиди достига своя пик този уикенд

Метеорният поток Персеиди достига своя пик този уикенд

Тази година, когато на небето е видима само малка част от Луната, условията ще бъдат идеални за наблюдение на много метеори, обясняват астрономите.

Ежегодният метеорен поток Персеиди достига своя пик тази нощ, като се очаква ярък дъжд от светлинни следи по нощното небе, съобщава АП. Тази година, когато на небето е видима само малка част от Луната, условията ще бъдат идеални за наблюдение на много метеори, обясняват астрономите.

„Ако имате хубаво ясно време и добро тъмно небе, излезте навън малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или дори повече“, казва Бил Кук, учен в областта на метеорите в НАСА. „Това ще е доста добро шоу“, допълва той.

Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове, които можем да наблюдаваме, се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от отломки, които се носят в космоса. Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл - голяма топка от лед и скали, която изхвърля прашни отломки, докато обикаля около Слънцето. Когато Земята минава покрай нея, тези парчета попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните ивици. Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, тъй като метеорните траектории започват от тази точка на небето.

Тазгодишният дъжд вече е активен, но основното събитие ще бъде този уикенд, когато дъждът ще достигне своя пик от събота вечер до неделя сутрин. 

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване. Не е необходимо никакво оборудване, за да ги видите, но ще трябва да дадете на очите си около половин час, за да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, тъй като това може да развали нощното ви зрение.

Персеидите могат да се появят навсякъде в небето. Затова просто „легнете по гръб, гледайте далеч от Луната и обхващайте с поглед колкото се може повече от небето“, съветва Бил Кук.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега