Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Метеоролозите от НИМХ обявиха стачна готовност заради недофинансиране

Метеоролозите от НИМХ обявиха стачна готовност заради недофинансиране

Служителите на ведомството са недоволни от разпределянето на бюджетната субсидия за 2018-а година от страна на БАН.

Метеоролозите от НИМХ декларираха стачна готовност във връзка със системното недофинансиране на Института. Служителите на ведомството са недоволни от разпределянето на бюджетната субсидия за 2018-а година от страна на БАН.

За момента обявления на протеста са публикувани на страниците на НИМХ в интернет, заедно с Декларация на Общото събрание, но от Института заявяват, че са готови и на ефективни протестни действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени. Метеоролозите предупреждават, че заради недостиг на средства ще редуцират функциите си, което ще се отрази на всички икономически отрасли и на обществото.

Ето какво пишат от ръководството на Института:*

"ДЕКЛАРАЦИЯ
на Общото събрание на учените в НИМХ-БАН и Директорите на филиали,
приета на заседание проведено на 04.04.2018 г.

Системното недофинансиране на БАН в последните години доведе изпълнението на дейностите на НИМХ като Национална хидрометеорологична служба на Р България до критична точка. По тази причина работещите в НИМХ протестираха, заедно с колегите си от БАН. В резултат на протестите и срещите на ръководството на БАН, Правителството отпусна допълнително 15 млн. лв.

Заедно с увеличението на бюджета на БАН това представлява 25% повече средства за 2018 г. спрямо 2017г. Ако ОС на БАН приеме предложената от УС на БАН бюджетна субсидия на НИМХ-БАН за 2018 г. в размер на 8 791 143 лв., увеличението щее под 12% спрямо 2017 г. Това е така, поради начина на отчитане на резултатите от научно-приложната дейност на НИМХ, която есъществена при вземането на редица важни за обществото и държавата решения. Тази бюджетна субсидия е под критичния минимум занормалното функциониране на дейностите в НРМХ, защото ще доведе до масово напускане на специалисти.

В тази връзка, декларираме, че при създадената ситуация НИМХ няма да може да изпълнява задълженията си като Национална хидрометеорологична служба на Р България, определени в редица закони и нормативни актове. Това пряко касае националната сигурност и всички сектори на икономиката на страната, както и защитата на живота, поминъка и имуществото на хората от рисковете свързани с природни бедствия от хидрометеорологичен произход.

По тези причини, ще бъдем принудени да информираме правителството, областните управители и кметовете на общини по установените служебни канали, както и обществеността чрез медиите, за съществено редуциране изпълнение на задълженията ни към държаните институции и обществото. Паралелно с това ще искаме и осигуряването на допълнителни средства, които не ни бяха осигурени от БАН.

Учените и оперативните структура на НИМХ в София и страната са готови да предприемат адекватни форми на протест, като крайна мярка за спасяване на дейността си. 

Декларацията е гласувана и подкрепена единодушно отчленовете на Общото събрание на учените в НИМХ и директорите на филиалите на НИМХ, като упълномощени представители наоперативните структури в страната."


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега