Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министерски съвет гони 47 дипломати, петима не били агенти

Министерски съвет гони 47 дипломати, петима не били агенти

Общо 47 предложения за уволнения на посланици и генерални консули са приети от правителството. Само за 42-ма от тях мотивът е принадлежност към ДС и военното разузнаване до 1989 година, пише в. "Труд".

Общо 47 предложения за уволнения на посланици и генерални консули са приети от правителството. Само за 42-ма от тях мотивът е принадлежност към ДС и военното разузнаване до 1989 година, пише в. "Труд".

За осем генерални консули уволнението влиза в сила веднага, защото техният мандат се прекратява от кабинета без санкция на президента. Това са генералните консули в Ниш Георги Юруков, в Шанхай Иван Димитров, в Одрин Вълчо Марков, в Чикаго Валентин Дончев, в Санкт Петербург Георги Михов, в Истанбул Евгени Генев, в Битоля Илиян Караманов и в Мюнхен Атанас Кръстин. Последният се освобождава поради изтичане на срока на назначението му зад граница, а останалите са в списъка на сътрудниците на службите. Георги Михов дори сам подаде оставка след огласяването му.

Илиян Караманов е изпратен като временно управляващ в Битоля от правителството на ГЕРБ. А Евгени Генев е брат на Таня Джаджева, ръководила пресслужбата на експремиера Сергей Станишев.

39 от приетите от МС предложения за отзоваване са за посланици, за които се изисква и съгласие от президента. Четирима от тях са предложени не поради съпричастност към комунистическите тайни служби, а поради изтичане на мандата - Ради Найденов от Виена, Сергей Мичев от Мексико (мисията там е в списъка за закриване), Петър Драгнев от Йордания и Здравко Попов от Чехия. Останалите 35 са т. нар. посланици ченгета. Мотивът, който Бойко Борисов изтъква писмено пред президента, е сериозно подкопаване на международния авторитет на България.

Повечето документи са подписани и оформени на 27 декември от правителствената канцелария. Един по-малък транш дипломати за уволнение - само шест имена, получи изходящ номер вчера, след като бил парафиран от Бойко Борисов преди заминаването му за Бразилия. За всяко име има отделно решение на кабинета. Това се прави не за да се даде въможност на президента да приложи искания от него индивидуален подход - едни оставки да одобри, а други - не. Просто практиката досега била такава при всякакви групови дипломатически рокади.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега