Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министерство на туризма: Хотелите със стая за изолация и без шведски маси

Министерство на туризма: Хотелите със стая за изолация и без шведски маси

Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.

Министерството на туризма публикува на интернет страницата си проект заподробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения захранене и развлечения след отмяна на извънредното положение в РепубликаБългария. Те са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрениот Министерството на здравеопазването. Документът се базира на указанията от Министерството наздравеопазването според правилата на Световната здравна организация иЕвропейския център за превенция и контрол на заразите. 

Мерките, предложени в текста, са свързани с дейността на местата занастаняване и заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към тях илисамостоятелни, които имат открити площи (тераси, градини и др. такивапространства). Като се има предвид, че туристическите обекти са различни посвоето териториално местоположение, предназначение, функции, дизайн,експлоатация и управление, адаптациите следва да се правят индивидуално, нотака, че да съответстват на този документ. 

Сред общите правила се посочва, че ще се спазва физическа дистанция отминимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти,достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално навходовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа наоткритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарнитевъзли, зоната с открит басейн и т.н.В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 медно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва даспазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването наасансьорите се ограничава до минимален брой лица.Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите частина ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. 

Допустимое ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда ипредоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешавасамообслужване и пряк контакт на гостите с храната, което означава, че на практика се забранява добре познатото обслужване тип "шведска маса".       

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин,осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лицана маса. Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелниобекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения.Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасности физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционендозатор в зоната около басейна. 

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата занастаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и сминерална вода,  при стриктно спазване насанитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти щеима след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването споредепидемичната обстановка.Проектът ще помогне на бизнеса да се подготви максимално бързо залетния сезон и за отваряне на туристическите обекти след извънредното положениеу нас. Съдържанието е разделено на две основни части – мерки за изпълнение отперсонала и мерки за спазване от страна на туристите. 

Детайлно са описанибазовите функции, оборудването и обслужването на рецепциите, лоби зоните,стаите за гости и за персонал, местата за хранене, за спорт, за развлечения,конферентните зали и пр. Конкретните инструкции са насочени в четири направления: 

1. Осигуряване безопасността на служителите/персонала; 

 2. Осигуряване безопасност и сигурност за гостите в обектите; 

3. Превантивни процедури при съмнение за коронавирусна инфекция отслужител спрямо друг служител; 

 4. Процедури, които трябва да се спазват при съмнение за коронавируснаинфекция на гост/гости.Специален акцент е поставен върху дезинфекционните мероприятия втуристическите обекти, както и на техническата поддръжка и свързаното с неяобслужване.  

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация принеобходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията щеподлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и другиобстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.Целите на документа са повишаване безопасността и опазване здравето наслужителите в туризма,  минимизиранериска от заразяване на потребителите на туристически услуги и други външни лица(включително доставчици), спазване на физическото дистанциране и намаляване наконтактите в тези обекти, както и координиране на действията порадиепидемичната ситуация.Документът е придружен от две приложения с подробни инструктажи –първото е Препоръки за служители, а второто - Препоръки за почистване идезинфекция на помещения или конкретни зони в обекта в случай на излагане на COVID-19. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега