Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министерството на финансите прогнозира 3% спад на БВП за 2020 година

Министерството на финансите прогнозира 3% спад на БВП за 2020 година

През 2021 г. се очаква растежът на БВП да бъде 2.5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 г.

Министерството на финансите изчисли очакван 3-процентов спад на БВП за 2020 година. Макроикономическата прогноза, която бе публикувана от ведомството, показва, че през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП. През 2021 г. се очаква растежът на БВП да бъде 2.5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 г. Растежът на БВП ще се ускори до 3% през 2022 г. и3.2% през 2023 г. Повишеното доверие сред потребителите и нарастването на доходите ще доведат до растеж на частното потребление от около 3%.

Според ревизиите номиналната стойност наБВП за 2019 г. бе повишена с 1.1 млрд. лв., а реалниятрастеж - коригиран от 3.4 на 3.7%. За първото полугодие на 2020 г. спадът на БВП възлезе на 3.8%. Запазена е прогнозата от пролетта за реален спад наБВП през 2020 г. от 3%. Направена е промяна в динамиката по компоненти на база отчетните данни запърво полугодие. Те показват по-сериозен спад на инвестициите за сметка на по-благоприятно от очакваното представяне на потреблението и износа. Очаквасе до края на годината потреблението на домакинствата да продължи да се понижава под влияние на повишената несигурност и по-слабото нарастване на доходите. Спадът на частното потребление за цялата2020 г. ще се ограничи до близо -1% след достигнатите-4% през второ тримесечие, когато бяха наложени ограничителни мерки срещу разпространението наCovid-19.

През 2021 г. очакваме растежът на БВП да достигне2.5%. Потреблението на домакинствата ще се възстанови и ще надмине нивата от 2019 г., подкрепено отповишението на заетостта и разполагаемия доход.Спадът на инвестициите ще продължи, но с по-бавентемп. Инвестициите са компонентът, който ще се възстановява най-бавно. Вероятно те ще започнат да нарастват към края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инвеститорите усетят подобрението на икономическата среда по отношение на потреблението и външното търсене. Очакваното благоприятно развитие восновните ни търговски партньори ще доведе допълно възстановяване на износа на стоки през 2021 г.Прогнозата е той да нарасне с 5.6% и да надвиши нивото си от 2019 г. по постоянни цени.

Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2.6%, а коефициентът на безработица - 5.6%. Заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г., а през следващата година то ще се ускори както от частния сектор, така и от планираното увеличение на доходите в публичния сектор. Средногодишната инфлация за 2020 г. се прогнозира да бъде 1.4%. През следващата година нейната динамика ще е зависима от възстановяването на международните цени на суровините и на цените на петрола.

Увеличената несигурност през 2020 г. се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане наразходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. Нарастването на вземанията от предприятия се очаква да бъде 0.6%, а от домакинствата - 5% през 2020 г. През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната завсе още слаба инвестиционна активност в частния сектор.В краткосрочен период рисковете пред прогнозата са отрицателни. Икономическото развитие зависиот динамиката на епидемичната обстановка както в страната, така и в глобален план, а все още не сеочертава устойчиво решение за справяне с пандемията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега