Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Ангелкова: Не се работи по жп трасето Церковски - Карнобат

Министър Ангелкова: Не се работи по жп трасето Церковски - Карнобат

Поредно забавяне в изпълнението на проектите по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. констатира днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя инспектира строителството по участъците, включени в обхвата на проекта за модернизация на жп линията Пловдив – Бургас и подготовката на рехабилитацията на гарата в крайморския град.

Поредно забавяне в изпълнението напроектите по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. констатира днес министърътна транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тяинспектира строителството по участъците, включени в обхвата на проекта замодернизация на жп линията Пловдив – Бургас и подготовката на рехабилитацията нагарата в крайморския град.  

Най-критично е изпълнението на лот3 от проекта – „Церковски – Карнобат“. Изпълнителят е „ДжиСиЕф-СК 13-Трейс РейлинфраКонсорциум”, а стойността на договора е близо 136 млн. лв. без ДДС. Въпреки чефизическото изпълнение по трасето се оценява на около 73% е натрупано голямозабавяне и обектът няма да бъде завършен в срок. Министър Ангелкова подчерта,че ще бъде безкомпромисна и иска от изпълнителите пълна мобилизация за завършванетому до средата на 2015 г.

„В момента не се работи достатъчно интензивно по тозиобект. Очаквам в 3 дневен срок да ми бъде представена ревизирана строителнапрограма, в противен случай ще предприемем действия срещу изпълнителя.Първоначално ще активизираме неустойките по договора, но ако се наложи щепристъпим и към прекратяване“, каза Николина Ангелкова. По думите й така щебъде минимализиран риска от загуба на средства по ОП „Транспорт“. Тя изиска отизпълнителя да осигури допълнителни екипи и да удължи работното време настроителите.  

По време на проверката на участъкаСтара Загора – Зимница (лот 2 от проекта за модернизация на жп линията Пловдив– Бургас) стана ясно, че времето за приключване на обекта ще бъде удължено със160 дни. По договор дейностите трябваше да бъдат приключени до средата на майт.г. „Получих уверение, че до края нагодината обектът ще бъде пуснат в експлоатация с необходимите за товаразрешителни. Удължаваме срока, тъй като са възникнали непредвидени дейности“,каза министър Ангелкова. По трасето са изпълнени около 90% от дейностите.

Изпълнител е ДЗЗД „ДжиСиЕф-СК 13-Трейс Рейлинфра Консорциум”, а стойността надоговора е над 151 млн. лв. без ДДС. Приблизителната разгъната дължина нажелезния път е 120 км. В отговор на журналистически въпросНиколина Ангелкова съобщи, че в края на 2014 г. или началото на 2015 г. щезапочне ремонтът на жп гарата в Стара Загора. „Финансирането ще бъде осигуреноот Националната компания „Железопътна инфраструктура", сумата ще е около 3милиона лева“, обясни министърът.  

В Бургас, съвместно с кмета награда Димитър Николов, бяха инспектирани строителните дейности по коловозите нажп гарата. Представители на изпълнителя Консорциум ДЗЗД „Железопътнаинфраструктура Бургас“ запознаха министъра и с етапа на изпълнение на проектаза рехабилитация на сградата. В момента е в ход проектирането, а по договорстроителните дейности трябва да започнат в края на месец ноември. НиколинаАнгелкова настоя всички срокове да бъдат съкратени, за да може обектът да бъдезавършен до края на 2015 г. „По договор строителството трябва да приключи вначалото на 2016 г., което е извън срока на допустимост на разходите по ОП „Транспорт“.Затова трябва да направим всичко възможно да приключим до края на следващатагодина, за да усвоим и всички средства, предвидени за проекта“, каза министърАнгелкова.

Тя настоя до 1 септември да бъде представен идеен проект, а до 15септември – технически. „По този начин ще можем да започнем строителство до 1ноември“, заяви Николина Ангелкова. Договорът за модернизация на гарата възлизана 8,1 млн. лева без ДДС (с 10% непредвидени разходи).  По-късно през деня НиколинаАнгелкова ще проведе среща с кмета на града Димитър Николов. Предвидена е и проверкана строителството на Бреговия център за управление на корабоплаването, който е частот проекта „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове(VTMIS)“. Очаква се министър Ангелкова да посети и пристанище Бургас, и Морскаадминистрация – Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега