Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Банов: Отпускат се нови 5 млн. лв. за култура и изкуство

Министър Банов: Отпускат се нови 5 млн. лв. за култура и изкуство

Към малките авторски кина и цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева - за малки грантове, свързани с единични артисти. Целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, обясни Банов.Тоя подчерта, че отделно фонд "Култура" има 1,9 милиона лева за проекти и програми, голяма част от които вече са стартирали.

Отпускат нови 5 млн. лв. за култура и изкуство. Средства ще се отпускат на свободни артисти с доход до 1000 лв., които нямат договор с държавна институция. Това заяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. 

"Ние пускаме програмите, за да може да се работи по тях. Те са за създаване на нови театрални постановки, за нови музикални клипове, нови танцови спектакли и една нова - за проекти в областта на визуалните изкуства", обяви Банов. За всяка от тези четири програми ще бъдат отпуснати по 500 000 лева, а 800 000 лв. ще бъдат отпуснати по-късно по програма за разпространение на произведенията, обясни Банов.

Към малките авторски кина и цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева - за малки грантове, свързани с единични артисти. Целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, обясни Банов.Тоя подчерта, че отделно фонд "Култура" има 1,9 милиона лева за проекти и програми, голяма част от които вече са стартирали.

Отварят музеи, галерии, библиотеки - при спазване на всички мерки за безопасност, добави той. Киносалоните също ще могат да работят, разрешават се и културни събития - но при 30 на сто пълняемост на залите, в които се организират."Зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. Препоръчително е сега представления в театрите да се правят от по-малки трупи или да се играят моноспектакли. Абсурдно е актьорите на сцената да са с маски", посочи още Банов. 

"Тази година, през норвежка програма, на два пъти се разпределят над 7 млн. лв. за свободни артисти, неправителствени организации, които се занимават със съвременни изкуства. Говорим за сериозни проекти", каза още министърът. Според него мерките са адекватни и показват грижата на правителството към сектора. Той добави, че се работи и по други мерки.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега