Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Найденов ще инспектира село Кости заради шапа

Министър Найденов ще инспектира село Кости заради шапа

Днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще посети село Кости, за да види на място предприетите мерки за противодействие на заразата от шап.

Днес министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще посети село Кости, за да види на място предприетите мерки за противодействие на заразата от шап. Болестта бе открита в диво прасе, отстреляно от ловна дружина в землището на село Кости, Бургаска област. Вчера в Областна администрация Бургас се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка със случая.  В заседанието участие взеха Константин Гребенаров – областен управител на област Бургас, представители на Областна дирекция „Земеделие и гори”, Регионална ветеринарно-медицинска служба /РВМС/, Регионален инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, Регионална инспекция по околна среда и води /РИОСВ/, Регионално управление гори /РУГ/, Гранична полиция, Гражданска защита, Областна дирекция МВР, Митница Бургас, Ловно рибарско дружество.

На срещата присъстваха още четирима експерти от Министерство на земеделието и храните, които ще бъдат командировани в Бургаско до приключване на случая. По време на заседанието стана ясно, че болестта шап не е опасна за човешкото здраве. Тя засяга само чифтокопитните животни и се разпространява изключително бързо. В тази връзка комисията набеляза спешни мерки, с които да се предотврати проникването на шап по преживните животни. Започват масови проверки във всички стопански дворове от центъра, където е отсреляно дивото прасе до периферните райони.

Заповед на областния управител Константин Гребенаров, във връзка със Заповед на Министъра на земеделието и храните бе изпратена до всички кметове на общини в областта, както и на директорите на отговорните институции. Със Заповедта се задължават всички собственици на животновъдни обекти, в които се отглеждат двукопитни животни да предприемат мерки за ограждане и охрана на животните. Необходимо е по населени места да бъдат свикани общински епизоотични комисии, кметовете и кметските наместници да извършат регистрация на възприемчивите животни към шап и да предоставят списъци на официалните ветеринарни лекари на съответните общини.

Със Заповедта се забраняват провеждането на пазари и изложби за двукопитни животни на територията на област Бургас, забранява се още движението на живи говеда, овце, кози и свине, както и ловът на възприемчив дивеч на територията на областта. Граничните ветеринарни инспектори, съвместно с органите на гранична полиция и митническите служби трябва да извършват щателен контрол при внасяне на продукти от животински произход, като намерените такива от Република Турция да се конфискуват и унищожават. Органите на полицията да засилят контрола върху превозните средства, превозващи живи животни, фуражи, продукти и суровини от животински произход. Областната епизоотична комисия е в постоянна готовност и ще бъде свикана при последвала необходимост.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега