Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Тагарев: Бъдещето ни е в това да се интегрираме здраво с нашите съюзници

Министър Тагарев: Бъдещето ни е в това да се интегрираме здраво с нашите съюзници

Заедно с министър Тагарев демонстрациите наблюдаваха министър-председателят Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Командването на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър.

„Нашето бъдеще е в това да се интегрираме здраво с нашите съюзници, за да гарантираме общата ни сигурност“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който днес, 28 юни, наблюдава демонстрация на способности на съвместното учение на специалните сили „Stealth Dagger – 23“ в района на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“. Той подчерта, че е изключително впечатлен от взаимодействието, което български, румънски и американски военнослужещи показват по време на учението. Заедно с министър Тагарев демонстрациите наблюдаваха министър-председателят Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Командването на специалните операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър.

Висока оценка за действията и подготовката на военнослужещите даде и премиерът Николай Денков. Той поздрави Специалните сили за отличното представяне. 

„Там, където има готови проекти, които ще бъдат  от полза за отбраната, финансиране ще има“, каза министър-председателят Николай Денков в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че при планирането на проектите и тяхното финансиране трябва да има яснота, че те ще подпомогнат способностите на Българската армия  и че чрез тях армията ни ще се интегрира в общите сили на НАТО. По думите на премиера, от 2025 г. България ще изпълни изискването на НАТО за минимум 2% от БВП разходи за отбрана.

В отговор на журналистически въпрос относно сформиране на регионално командване на силите за специални операции началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни: „Когато говорим за групиране на силите обсъждаме не само сформирането на регионално командване на специалните сили на България и Румъния, а и сформирането на многонационална дивизия, на щаб на многонационална дивизия в България, което е ярък ангажимент и демонстрация на ангажираността на страната ни към колективната сигурност. Обсъждат се всички аспекти - хора, техника, въоръжение, комуникации, за да можем да предложим балансирана структура, която да работи ефективно и ефикасно“.

„Днешните демонстрации показаха нивото на инвестиране в специалните сили. Изключително съм благодарен и съм оптимист за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности“, заяви генерал-лейтенант Антонио Флетчър. 

Днес в района на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ участниците в „Stealth Dagger – 23“ от България, Румъния и САЩ изпълниха задачи по инфилтриране и ексфилтриране на оператори от специалните сили по различни способи. Те показаха тактики, техники и процедури по водене на разузнаване и провеждане на директни действия по задържане и неутрализиране на паравоенни формирования. Бяха изпълнени парашутните скокове с парашутно-десантна система МС-6 от височина 400 м над релефа на местността, както и инфилтриране на група чрез способа „бързо въже” и ексфилтриране по способа „външен товар“ посредством хеликоптер „Ми-17“. Демонстрациите завършиха с парашутни скокове от военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции с националните флаговете на България,  Румъния,  САЩ, НАТО и СКСО. Скокът беше изпълнен от височина 1200 м. със спортна парашутна система PD-ZERO.

„Бъдещето на Българската армия, включително на Силите за специални операции, е в развитието на все по-големи оперативни способности и в абсолютното им интегриране в силите на НАТО“, заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. „Всеки ден подобряваме нашата оперативна съвместимост и способностите на българските специални сили да планират и изпълняват реални операции тогава, когато се наложи“, заяви още той.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега