Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Христов: Завършва процесът по диверсификация на доставките за българската ядрена централа

Министър Христов: Завършва процесът по диверсификация на доставките за българската ядрена централа

АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и Фраматом подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на българската централа.

На официална церемония днесизпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Георги Кирков  и Лионел Геф – старши вицепрезидент погоривото на Фраматом, подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено горивоза българската централа. 

„Днес е важен ден в историята на АЕЦ„Козлодуй“. С подписаното споразумение с Фраматом  завършва процесът по диверсификация надоставките за българската ядрена централа“, каза министърът на енергетикатаРосен Христов. Той поясни, че истинската диверсификация означава замяна на единдоставчик с минимум два доставчика, работещи в конкурентна среда. Освенкомпанията ТВЕЛ – Руска федерация, свежо ядрено гориво за реактори типВВЕР-1000 произвеждат Уестингхаус Електрик Швеция АВ и Фраматом - Франция. На22 декември 2022 г. бе сключен договор за производство и доставка на касети съссвежо ядрено гориво за пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ с Уестингхаус – Швеция.Фраматом произвежда касети със свежо ядрено гориво, които са аналог накасетите, използвани в шести блок на ядрената ни централа. Горивните касети наФраматом ще се произвеждат в заводи в Европа. 

„Непрекъснатата експлоатация на АЕЦ„Козлодуй“ с максимален капацитет е изключително важна за енергийната инационалната сигурност на България“, каза още енергийният министър РосенХристов. По неговите думи с доставките на свежо ядрено гориво от страна наУестингхаус и Фраматом се гарантира безпроблемната работа на 5 и 6 блок наядрената електроцентрала в следващите 10 години. Министър Христов изразиувереност, че партньорството с двете най-големи международни компании, базиранив Европа, ще доведе до реализацията и на нови ядрени мощности у нас. 

Цялостното диверсифицирано портфолиоза всички оператори на ядрени централи в ЕС е ключово условие за гарантиране нанепрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности и сигурното и надежднопроизводство на електроенергия.

„С партньорите от Фраматом щеположим максимални усилия съгласно целите и сроковете, разписани в товаспоразумение, за да стигнем до подписването на договора“ , каза изпълнителниятдиректор на АЕЦ „Козлодуй“ Георги Кирков. Сключеното днес споразумение регламентира график на бъдещите преговори исключване на договор за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ„Козлодуй“. Двете страни ще сключат договор за до 12 презарядки за периода 2025– 2034 г. включително. 

Старшият вицепрезидент по горивотона Фраматом Лионел Геф изрази своето задоволство от съвместната работа с АЕЦ„Козлодуй“. „Щастливи сме, че можем да съдействаме за развитието на реакторитетип ВВЕР-1000, разположени на територията на Европа, и по специално за АЕЦ„Козлодуй“, каза той. По думите на г-н Лионел Геф българската ядрена централаима важна роля в производството на беземисионна електрическа енергия. Старшиятвицепрезидент по горивото на Фраматом подчерта, че френското свежо ядреногориво вече е получило лиценз. 

Усилията за намаляване назависимостта от един доставчик на ядрени материали и услуги за АЕЦ „Козлодуй“са изцяло в съответствие с политиката на Агенцията по доставки на ЕВРАТОМ задиверсификация. В изпълнение на тези изисквания, със свое решение от 9 ноември2022 г. Народното събрание възложи на Министерския съвет да осигури условия залицензиране на неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. В събитието участвахаоще зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков, изпълнителният директор наБЕХ Иван Андреев и посланикът на Франция Жоел Мейер.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега