Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Млад плувец от Спортното "спаси" кръста в Бургас

Млад плувец от Спортното "спаси" кръста в Бургас

17-годишният Тодосий Чернев спаси кръста в Бургас на Йордановден. Младежът учи в Спортното училище с профил плуване, но за първи път се решава да участва в християнската традиция на Благовещение. Общо 55 смелчаци се хвърлиха в студените морски води след кръста. Сред тях имаше както бургазлии, така и гости на града, млади момчета и „ветерани“ в Йордановденското плуване. И тази година не липсваше и женско присъствие – Възкресия (също на 17 г.) смело се гмурна „барабар с мъжете“ след Светия кръст, като преди това обясни, че иска да докаже, че и „жените могат“.

17-годишниятТодосий Чернев спаси кръста в Бургас на Йордановден. Младежът учи в Спортнотоучилище с профил плуване, но за първи път се решава да участва в християнскататрадиция на Благовещение. Общо 55 смелчаци се хвърлиха в студените морски водислед кръста. Сред тях имаше както бургазлии, така и гости на града, млади момчета и „ветерани“ вЙордановденското плуване. И тази година не липсваше и женско присъствие –Възкресия (също на 17 г.) смело се гмурна „барабар с мъжете“ след Светия кръст,като преди това обясни, че иска да докаже, че и „жените могат“.

Традиционнотошествие на Йордановден започна от сградата на Общината, където бяха осветенизнамената – българска армейска традиция, водеща началото си от времето на царСимеон І. След това, шествието премина по ул. Богориди, за да достигне Морскатаградина и Моста, откъдето Сливенският митрополит Йоаникий хвърли кръста вморето.

Когато църковнитеслужители и тези на областна и общинска администрация заеха местата си,многобройна публика вече бе отрупала крайбрежната алея, терасата и платформатана КЦ „Морско казино“ в очакване на ритуала.

Участниците в Йордановденскотогмуркане пък вече се подготвяха, загрявайки на долния етаж на моста. Някои оттях се топнаха в студената вода, за да свикне тялото им с температурата. Завсеки случай, за безопасността следяха полицейски катери, дежурни линейки иводолази.

Естествено,традицията не мина и без куриози. Първо кръстът се „забави“, тъй като един отсмелчаците отказваше да излезе от водата. По традиция кръстът първитрябва да падне, а след него да се хвърлят останалите. Младият мъж обачеплуваше в ледените води и след дълги увещания от страна на официалните лица испасителните екипи, най-после зае мястото си на платформата за скачане.

Друг отучастниците пък извади жив кефал от водата. Васил Алексиев е скачал над 20 пъти закръста, но така и не го е хващал. За сметка на това, днешният ден се оказакъсметлийски за него, тъй като при скока си той се оказва в близост до рибата.Смелчагата с усмивка обясни, че уловът го чака "тиган и червено вино“.

След като кръстътбе спасен, сред групичката гмурци се понесе мълвата, че Теодосий всъщностпоследен се е гмурнал във водата. Той пък от своя страна обясни, че досеганикога не се е пробвал в Йордановденския ритуал. Младежът тренира плуване, новинаги в басейн с регулирана температура. „Скочих за здраве и с удоволствие бихучаствал и следващата година. Пожелавам на всички именници да са живи издрави”, коментира Теодосий.

Всички желаещибяха благословени от сливенския митрополит Йоаникий и можеха да целунат кръста,който бе изкаран от водата. Участниците също целунаха кръста и получихаблагословия от Йоаникий. Поздравиха ги и кмета Димитър Николов, областниятуправител Павел Маринов, както и свещенослужителите – отец Петър и отец БорисБеров.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега