Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН предлага изпити с интегрирани тестове след VII клас

МОН предлага изпити с интегрирани тестове след VII клас

Така, от учебната 2022/2023 седмокласниците може да се явят на два изпита - единият по БЕЛ и обществени науки, а другият - по математика и природни науки.

Министерството на образованието и науката предлага промяна във формата на т.нар. "малки матури" - изпитите след седми клас, които служат и за вход в средните училища. Идеята е да бъдат въведени "интегрирани тестове". Така, от учебната 2022/2023 седмокласниците може да се явят на два изпита - единият по БЕЛ и обществени науки, а другият - по математика и природни науки.

"Промените, които предлагаме не са големи. Основната промяна е в посока уреждане на възможност за провеждане НВО чрез интегрирани тестове. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда и от оценките и малкият брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети", аргументира идеята си просветният министър Красимир Вълчев на брифинг.

Промяната в изпитите няма да се отрази на учебните програми, увери той. Просто ще се даде нов инструмент за успеха на образованието, каквато е и мисията на Националното външно оценяване. Единствените промени, които МОН обмисля, са отпадане на някои понятия и излишна фактология от уроците по природни науки и увеличение на часовете по математика в прогимназиален етап.

"Знаете, че новите учебни програми съдържат  60% време да придобиване на нови знания и 40% за упражнения. Когато това време не е достатъчно учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката особено в 5-6 клас. Затова предлагаме увеличение на седмичните часове  с половин час на часовете по този предмет”, обясни министърът.

Паралелно с това МОН обмисля да въведе нов предмет за прогимназиалния етап - Дигитални технологии и креативност. Най-малките пък ще получат още една седмица към учебната си година за различни допълнителни занятия и дейности по интереси.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега