Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН създава условия за експериментална работа на 62 000 ученици

МОН създава условия за експериментална работа на 62 000 ученици

Целта на програмата е учениците по природни науки да имат условия за експериментална работа и така да придобият практически умения.

Министерството на образованието подготвя национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", която ще помогне за  модернизиране на професионалното образование. Предвижда се по нея да бъдат модернизирани 25 професионални гимназии, както и да се създадат условия за експериментална работа на 62 000 ученици и 1750 училища. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на конференцията "Иновации за по-добро образование".

Целта на програмата е учениците по природни науки да имат условия за експериментална работа и така да придобият практически умения. Чрез тази програма се създават атрактивно обзаведени помещения за дейности по интереси и се осигуряват съвременни материали, книги и игри. По програмата може да се обновява специализираното оборудване на учебни кабинети, лаборатории и работилници в съответствие с развиващите се съвременни нови технологии. Дава се възможност за практическо обучение в реална работна среда.

За програмата е предвиден бюджет от 5.2 млн. лв., обясни Кунева. От тях 2 млн. лв. са за модернизиране на професионалното образование, 2.4 млн. лв. за подобряване на експерименталната работа по природни науки и 800 000 лева – за целодневно обучение на учениците.

Целта е учениците да разполагат с материална база в съответствие със съвременните изисквания на пазара на труда чрез финансово ангажиране както на бюджетни средства, така и съфинансиране от страна на работодателите. Чрез проектите могат да се оборудват учебни кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази на училищата с машини, съоръжения и инструменти, както и да се ремонтират кабинети и учебно-производствени бази на училищата. Ще се приемат проекти за обзавеждане с демонстрационни макети, тренажори, симулатори и др. действащи образци на съвременни технически конструкции и др., подчерта вицепремиерът.

Меглена Кунева заяви пред участниците в конференцията, които бяха основно учители и представители на бизнеса, че сред нейните приоритети е издигането на учителската професия на първо място в обществото.

"Учителят е този, който ще изведе децата и цялото ни общество напред в развитието на страната", каза Меглена Кунева. Тя се надява учителите отново да бъдат лидери и това е тяхната мисия. Професията ще става все по-важна и искам да я направим по-интересна, за да навлязат в нея млади хора, които да въведат иновациите, допълни още вицепремиерът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега