Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН: Училищата ще се затварят само в краен случай

МОН: Училищата ще се затварят само в краен случай

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети.

Присъствениятучебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа(ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма дабъдат затваряни изобщо. Това предвижда Националният оперативен план за справянес пандемията от COVID-19, представен днес. 

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимостот оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците. 

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засиликонтролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция,дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването научениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията поинтереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различнипаралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи,изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателнацел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. 

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени приосигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място научастниците. Индивидуалните  часове,консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдатприсъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, акосе провеждат извън времето на редовните занятия. 

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманиятапо интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация наобучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки.Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще сепровеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да сетестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните заредовните присъствени занятия в училище. 

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнениекъм тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуватприсъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат вклас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учисъщо в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП. 

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когатопоне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятияс тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат отвкъщи, но за не повече от една седмица. 

Когато данните изискват преминаване към III или IV етапза съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла задеца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната заобластта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищатаот тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемиченрежим – съответно за II или за III етап. 

При оценката на риска в образователната система, освенброят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентътна учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподавателии непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и примежду 30 и 40-годишните възрастни.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега