Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мосинов: Кой, как и защо реши Общината да сложи 21 млн. лева на влог в КТБ?

Мосинов: Кой, как и защо реши Общината да сложи 21 млн. лева на влог в КТБ?

Кой е взел решението, по какъв начин и по какви критерии, Община Бургас да сложи 21 млн. лева на депозит в Корпоративна търговска банка. Тези въпроси отправи на пресконференция днес общинският съветник от групата на „Коалиция за България“ – Евгений Мосинов. По думите му, официално питане за финансовите отношения на Общината с банката е входирал на 15-и юли. Вчера кметът на Бургас – Димитър Николов е заявил, че разплащателни сметки няма, но има общо три депозита на обща стойност 20 млн. лева.

Кой е взел решението, по какъвначин и по какви критерии, Община Бургас да сложи 21 млн. лева на депозит вКорпоративна търговска банка. Тези въпроси отправи на пресконференция днес  общинският съветник от групата на „Коалицияза България“ – Евгений Мосинов. По думите му, официално питане за финансовитеотношения на Общината с банката е входирал на 15-и юли. Вчера кметът на Бургас– Димитър Николов е заявил, че разплащателни сметки няма, но има общо тридепозита на обща стойност 20 млн. лева.

„Няма отговор на въпроса кой е взел това решение и по какъвначин. Друг въпрос, който възниква е, аконие акумулираме такъв паричен ресурс, защо теглим заем? Обичайна практика е Общината да разплаща от тези депозити в края на годината. Но нека го наречем спестовност. Но защо на гърбана онези, които очакват плащания? Възниква и въпросът защо точно в тази банка? На следващото заседедание на Общински съвет на 12-и август ще искамдискусия по този въпрос“, допълни Мосинов.

Според него, най-големият проблемв момента е фактът, че тези пари са „заключени“. Т.е. общината няма достъп дотях и не се знае кога ще получи такъв. Ако КТБ изпадне в несъстоятелност, Общината щеможе да изтигли тези пари посредством държавни ценникнижа. Но до този момент ние не можем да оперираме с тези пари, тъй катобанката е под спец надзор, т.е. не работи.

„Попитах и защо тези пари неса депозирани в Общинска банка? Защо в КТБ, по чие решение, по какви критерии и разумно ли евсичките налични средства да бъдат там? „SocieteGenerale“ е наш кредитор по два проекта – Подземния град и Флората. ОББ също е кредитор, имаме отношения и с Европейска банка за въстстановяванеи развитие, единствените отношения на Общината с КТБ са тези три влога, а разплащателната сметка е в съсвем друга банка. Защо? И защодържим свободни пари на толкова дългосрочен влог?“, попита още Мосинов. 

В рамките на пресконференцията, другаважна тема бе повдигната от депутата от групата на КБ – Атанас Зафиров. Тойсъобщи, че преди броени часове парламентът е приел промените в Закона зафизическото възпитание и спорта. С него се въвежда регулация на спортнитесъоражения на НСА в Несебър и София, с което те придобиват статут на спортни съораженияс национално значение.

„Това означава, че те няма как дабъдат продавани, раздържавявани и т.н. Тук обаче влизаме в един друг казус –какъв ще бъде механизма за овъзмездяване на собствениците. Ако държавата нямакакво да им предложи, тези хора ще остант излъгани“, коментира Зафиров. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега