Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мосинов: Община Бургас започва да се превръща в агенция за недвижими имоти

Мосинов: Община Бургас започва да се превръща в агенция за недвижими имоти

"По този път няма да стигнем далече".

"Опасявам се, че Община Бургас започва да се превръща вагенция за недвижими имоти. Ако имаме нужда от допълнителен паричен ресурс,нека да се каже. Но нека да спрем да декапитализираме общинската собственост ида търсим този относително лесен временен вариант за финансиране на приходнатачаст на бюджета. Общинската собственостсе продава тогава, когато Общината не може достатъчно ефективно да я стопанисваи управлява, когато има инвестиционно намерение, а не просто, защото ни трябватпари. По този път няма да стигнем далече". Това заяви общинският съветник отгрупата на БСП в местния парламент Евгений Мосинов във връзка с утрешната сесия на Общински съвет - Бургас, на коятоима 42 точки, от които 20% за продажби на общински жилища, 4 % – продажби натерени под съществуващо сгради и 3 % за продажби на празни терени.

Първоначално Мосинов обясни, че Общината внася, от името накмета, една поправка в Наредбата за настаняване в общински жилища, която сеопитва да разреши многократно поставяни въпроси на граждани. Първият е зафактическото съжителство.

"Досега можехме да настаняваме само семейства с формалносключен граждански брак, но не и другата популярна форма отглеждане на деца и насъжителстване – това е фактическото съжителство. Сега се прави една добракрачка напред, като се дава дефиниция на това понятие и се допуска настаняванена фактически съжителстващи като общо домакинство. Второ – прави се за първипът опит, тука ние ще подкрепим проекта за наредба, да се премахнат вечнитенаематели на общински жилища. Оказа се, че около 40 жилища се обитават повечеот 15-20 години. Общинските жилища са по принцип за едни по-кратки периоди отвреме да бъдат отдавани под наем. Сега правилото е 5 години от началнонастаняване, с една възможност, ако се отговаря на условията, допълнителни 5 годиниили максимум 10 години. Прави се едно друго допълнително облекчение. Досега изискванетобеше „и постоянен и настоящ адрес”, сега думата „и” се замества с „или”, т.е. дава се една по-голяма гъвкавост. Товаго приветствам. Ще го подкрепим", коментира още Мосинов.

Той пита дали Общината ще има нужния ресурс да посрещажелаещите да се настаняват в общински жилища. Той посочи, че за момента Общината разполага с 900 жилища, като на утрешната сесия ще бъде гласувана продажбата на осем от тях. Чакащите, картотекирани в групите, които могат да бъдат настанявани, са около 300. Чакащите и подали молба въобще, са 900.

"Защо тогава продаваме общински жилища? Би трябвало да ни бъдеобяснено. Общината се нуждае от нови жилища, добре построени, не само панел. Имамеамбиции да настаняваме и лекари специалистиЯсно е, че къмнастоящата дата Общината не може да строи нови жилища със средства от ЕС. Мисля,че от капиталовата програма можем да заделим малко пари за нови жилища. Има терени", заяви Мосинов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега