Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОСВ: Нивата на реките в почти цялата страна се понижиха

МОСВ: Нивата на реките в почти цялата страна се понижиха

Нивата на реките в почти цялата страна се понижиха или останаха без промяна. Това съобщиха от МОСВ, позовавайки се на информация от НИМХ, постъпила през последните 24 часа в Оперативното звено за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения.

Нивата на реките в почти цялата страна се понижиха или останаха без промяна. Това съобщиха от МОСВ, позовавайки се на информация от НИМХ, постъпила през последните 24 часа в Оперативното звено за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения. 

Най-значителни са пониженията на критичните места за последните 2-3 денонощия - Харманлийска река при Харманли, река Марица при Харманли и Свиленград, река Върбица при Джебел, река Арда при Вехтино, река Сазлийка при Гълъбово, река Тунджа при Елхово.

През следващото денонощие се очаква тенденцията на задържане и понижаване на речните нива в цялата страна да се запази поради ниските температури. По данни на експлоатационните дружества, които постъпват оперативно в МОСВ,  състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално:

Процентът на запълване на язовирите от каскада “Арда” е както следва: язовир „Кърджали”– 78,1%, има свободен обем ; язовир Студен кладенец – 95,8%,  спря да прелива на 8 февруари т.г. в три  часа през нощта;  язовир Ивайловград – 106,7%, прелива с 30,6 м3/сек., без това да създава опасност за населението.

На територията на страната, от комплексните и значими язовири,  преливат още и  яз. Боровица – с 0,060 куб.м/ сек, яз. Камчия – с 10,3  куб.м/ сек., яз. Ясна поляна – с 6,7  куб.м/ сек.

Язовир „Йовковци“ спря да прелива днес към 7 часа сутринта, като продължава освобождаването на обем чрез основния изпускател – 10 куб.м/ сек. Продължава контролираното освобождаване на обеми чрез отваряне на основния изпускател  и в язовирите: „Тракиец“ – 4 куб.м/ сек ., чрез напоителни канали извън коритото на река Харманлийска, и „ Г. Трайков“ – 7 куб.м/ сек.

Общият свободен обем в комплексните и значими язовири е  около 35 %. По нареждане на Басейнова дирекция Черноморски район е намалено под 1 куб.м/ сек. водното количество, което се изпуска от язовир „ Ахелой“, поради създадена опасност от заливане на пътя и къмпинг „ Ахелой“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега