Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мрежа от експерти ще събира спомени от миналото

Мрежа от експерти ще събира спомени от миналото

Проект Областна администрация Бургас в партньорство с Дирекция по култура и туризъм, Къркларели, Република Турция реализират съвместен проект по Програма за трансгранично сътрудничество България - Турция, съфинансирана от Европейския съюз.

Проект Областна администрация Бургас в партньорство с Дирекция по култура и туризъм, Къркларели, Република Турция реализират съвместен проект по Програма за трансгранично сътрудничество България - Турция, съфинансирана от Европейския съюз. “Погледни в бъдещето, запази наследството“ е името на проекта,  който цели да бъде представено  архитектурното  наследство в трансграничния регион.

Областният управител Константин Гребенаров представи дейностите по проекта по време на встъпителната пресконференция днес. Над 50 души, представители на общини, културни и образователни институции, неправителствени организации, граждани и медии взеха участие във форума.

Пред тях губернаторът презентира сградите, за които ще бъдат изготвени архитектурни планове за реставрация. Те се държавна собственост, паметници на културата и се намират в централната част на Бургас. Намират се на улиците – "Славянска“ 19, "Булаир“ 5, "Митрополит Симеон“ 14, "Вола“ 1, "Александровска“ 39, "Славянска“ 77 и "Филип Кутев“ 13.  Петте къщи в Турция, за които партньорите от Къркларели ще изготвят инвестиционни проекти, също са с архитектурна стойност и интересна история. Две от къщите се намират в Яйла махала и в миналото са принадлежали на българско и гръцко семейство.

Те ще бъдат възстановени в първоначалния им вид и в тях ще бъдат експонирани различни документални и фото изложби.  Присъстващите на срещата изградиха „мрежа от експерти“, чиято дейност ще бъде насочена към събирането и обмяната на информация за знакови обекти с висока архитектурна, културна и историческа стойност в региона. След обобщаване на информацията и събрания снимков материал ще бъде издаден албум „Спомени от миналото, богатство за бъдещето“.

„Едно от нещата, които отчитам като изключително важно в рамките на този проект, е желанието и усилията, които екипите полагат, за да достигнат до младите хора използвайки новите технологии и с това да ги направят част от общите усилия по опазване на историческото ни наследство“. С тези думи Гребенаров обяви присъствието на проекта в интернет пространство и призова всички да бъдат активни на фейсбук страницата, където могат да бъдат разгледани събраните до момента стари снимки и интересни факти.

Отново там всеки, който желае може да изпрати лични находки, които да бъдат използвани при подредбата на албума. Сред официалните гости по време на първата пресконференция бе Генералния консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой, Директорът на Дирекция култура и туризъм в Къркларели придружавам от екипа по проекта от турска страна, заместник- областните управители на област Бургас Севдалина Турманова и Атанас Терзиев.

„Погледни в бъдещето, запази наследството“ е вторият проект по Програмата за Трансгранично сътрудничество, който Областна администрация Бургас изпълнява през последните 3 години. Стойността му е 149 960 евро, а срокът за изпълнение е 12 месеца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега