Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МРРБ иска 200 000 лева обезщетение за разрушените дюни на "Каваци"

МРРБ иска 200 000 лева обезщетение за разрушените дюни на "Каваци"

Държавата ще предявява граждански иск срещу обвиняемите по наказателното дело.

Днес Бургаският окръжен съд проведе разпоредително заседание по делото за противозаконно унищожаване на пясъчните дюни в местността “Каваци”. Припомняме Ви, че обвиняеми по случая са багеристът, който на практика е заравнил терена със своята машина, както и соченият за поръчител на деянието.

В рамките на заседанието съдът остави без уважение молбата на Министерство на регионалното развитие и благоустройство за конституиране на министерството като граждански ищец и за съвместно разглеждане в настоящото наказателно производство на предявения граждански иск от страна на държавното ведомство, в размер на 200 хил. лв.

Според съда, съвместното разглеждане на иска ще затрудни своевременното приключване на наказателния процес. Министерството на регионалното развитие и благоустройство може да предяви своя граждански иск в граждански процес и интересите на държавата няма да бъдат нарушени, ако се докаже виновност на подсъдимите в наказателния процес.

Предвид спецификите на обекта на престъплението, се изисква събирането на множество доказателства и назначаването на множество експертизи, установяващи имуществената вреда. По досъдебното производство няма събрани доказателства за наличие на имуществени вреди и за първи път съдът следва да ги установява. Това би попречило за своевременното и ефективно приключване на наказателния процес, поради необходимост от отлагания на делото, специално с оглед доказване на гражданския иск.

Съдът не сподели изводите на защитата на двамата подсъдими, че в досъдебното производство е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите. Съдебната инстанция счете, че са изложени достатъчно фактически положения относно обективните и субективни съставомерни признаци на извършеното деяние.

В обвинителния акт ясно е формулирано участието на подсъдимите в престъпната дейност, както и подробно е описана защитената територия – природна забележителност. Посочени са конкретно и точно техническите параметри на предмета на обвинението, като подсъдимите ясно могат да разберат обвинението.

Съдът определи, че съществуват процесуални пречки за гледане на делото по реда на Гл. 27 от НПК – съкратено съдебно следствие, поради изричното несъгласие на подсъдимите и техните защитници. Предвид искането на защитата, делото следва да бъде гледано по реда на Глава 28 от НПК, с освобождаване от наказателна отговорност от страна на подсъдимите и налагането им на административно наказание.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега