Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МРРБ подкрепя, но не може да финансира проекта за свлачището на алеята в "Сарафово"

МРРБ подкрепя, но не може да финансира проекта за свлачището на алеята в "Сарафово"

През 2020 г. и 2021 г. от държавния бюджет са предоставени финансови средства на Община Бургас за укрепване на локално свлачище в м. „Ъгъла“, кв. „Сарафово“, гр. Бургас“, посочват от МРРБ.

Изработеният от Община Бургас през 2023 г. проект за крайбрежната алея в кв. „Сарафово“ не е свързан с регистрирани свлачища и не включва съоръжения за предпазване на морския бряг. Поради тази причина това предложение не може да бъде подкрепено от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който финансира укрепване на свлачища. Няма законов механизъм, по който чрез него да бъдат финансирани аварийни обекти, мероприятия и дейности. Това се казва в съобщение разпространено от министерството.

Община Бургас не притежава права на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията за реализация на изработения проект, защото не е заинтересовано лице. Поземлените имоти са изключителна и частна държавна собственост.

Това са и причините, поради които областният управител на Област Бургас е внесъл искане за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. През месец януари 2023 г. то е подкрепено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За тези обстоятелства МРРБ е информирало Община Бургас с 4 писма в периода юли 2022 г. – февруари 2023 г. Местната администрация е информирана отново за тях през месец юли т.г. чрез писмо, с което се обяснява защо проектът се връща и не може да бъде финансиран от бюджета на министерството. При водената кореспонденция от министерството са дадени указания за действия, които могат да бъдат предприети за повишаване на безопасността в района. Общината е уведомена, че в случай, че придобие права на възложител по смисъла на Закона за устройство на територията и предвид обществената значимост на алеята в този участък, възможен източник на финансиране е Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., Приоритет 4 „Риск и изменение на климата“, по който се финансират мерки и дейности, насочени към превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси – свлачища, срутища, ерозии и абразии в настоящия програмен период.

Припомняме, че т. нар. „крайбрежна алея“ към кв. „Сарафово“, гр. Бургас, е изградена върху брегоукрепително съоръжение „дамба“, което е част от приключилия през 2021 г. проект за изпълнение на геозащитни мерки на свлачище „Сарафово“. С инвестиция на стойност над 50 млн. лв. от бюджета на МРРБ всички свлачища в района вече са укрепени чрез изградените противосвлачищни и противоабразионни съоръжения. Отделно през 2020 г. и 2021 г. от държавния бюджет са предоставени финансови средства на Община Бургас за укрепване на локално свлачище в м. „Ъгъла“, кв. „Сарафово“, гр. Бургас“.

Предвид създадената през 2022 г. аварийна ситуация са проведени неколкократни комисии по реда на Закона за защита при бедствия, организирани от областния управител на Област Бургас. Те не са установили нови или активизирани свлачищни процеси в този участък от алеята. Направените от експертите инженерно-геоложки проучвания са установили наличието само на дестабилизационни процеси с предимно повърхностен характер.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега