Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МТСП: 334 573 души получават социална пенсия за инвалидност

МТСП: 334 573 души получават социална пенсия за инвалидност

Пенсионерите с над 90% намалена трудоспособност са 107 405.

334 573 души в страната получават социална пенсия за инвалидност. Това заявява социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос относно изплащането на месечна финансова подкрепа по чл. 70 от Закона за хората с увреждания, внесен от депутата от БСП Георги Гьоков.

Пенсионерите с над 90% намалена трудоспособност са 107 405, а тези с намалена трудоспособност между 71 и 90% са 227 168, посочва в отговора си социалният министър. Към месец декември 2018-а година, средствата, които държавата е изплащала месечно за тези пенсии е възлизала на 10 701 434,07 лева.

Общо 497 518 души са получавали и различни добавки по отменения от тази година Закон за интеграция на хората с увреждания. Парите са им предоставяни за транспортни услуги, за информационни и телекомуникационни услуги, за обучение, за диетично хранене и лекарствени продукти и за достъпна информация.

Една от причините за въпроса е скандала с фалшивите ТЕЛК-ове и разследването, което МВР и прокуратурата водят в момента. Днес от Министерството на здравеопазването обявиха, че на 4 февруари ще представят пакета от мерки, които да атакуват злоупотребите с освидетелстването.

"В момента в системата на ТЕЛК информация съществува единствено и само за медицинските документи, с които лицето се е явило пред комисията, които могат да бъдат издадени от последното лечебно заведение, в което лицето е било. Сега искаме цялата налична документация за лицето - от явяването при общопрактикуващ лекар, да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяването пред ТЕЛК. По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно и безспорен факт от какво той се лекува и наблюдава", поясни зам.-министърът Жени Начева в ефира на БНТ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега