Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВФ: Не прехвърляйте професионалните фондове към НОИ

МВФ: Не прехвърляйте професионалните фондове към НОИ

Сегашната структура от трите стълба на пенсионната система е добра. Това каза ръководителят на мисията на международния валутен фонд Емануеле Балдачи. Той не препоръча прехвърлянето на професионалните фондове към НОИ.

Сегашната структура от трите стълба на пенсионната система е добра. Това каза ръководителят на мисията на международния валутен фонд Емануеле Балдачи. Той не препоръча прехвърлянето на професионалните фондове към НОИ. Комбинацията от частна и обществена пенсионна осигуровка всъщност отговаря на най – добрите световни практики, обясни Балдачи. Мисията на МВФ не препоръча прехвърляне на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ), тъй като това би било връщане назад. Евентуалното прехвърляне на фондовете ще донесе 20-30 милиона лева годишно в бюджета на НОИ, което е значителна цифра, но не е толкова голяма, колкото дефицитът в системата. Емануеле Балдачи каза, че реформата от 2000-та година трябва да започне да се изпълнява.

Според ръководителя на мисията професионалните пенсионни фондове трябва да започнат колкото се може по-бързо да изплащат пенсии за ранно пенсиониране. Мисията на фонда констатира, че в обществената пенсионна система има голям недостиг и прекалено голям дефицит. Този дефицит, според експертите на фонда се дължи на няколко фактора: икономическата рецесия, но има и други фактори, които са по-скоро структурни и според Емануеле Балдачи те по-скоро ще се запазят. А именно те са отговорни за този дефицит и трябва параметрите да бъдат преразгледани и ревизирани, за да не се натрупва и в бъдеще по-голям дефицит. Те са: нивото на социално – осигурителните вноски, възрастта на пенсиониране и начинът на индексиране на пенсиите. Комбинацията от тези три елемента определят дали пенсионната система е балансирана или не, обясни Емануеле Балдачи. Според МВФ поради застаряване на населението, параметрите на които стои днес пенсионната система не съответстват на една "жизнеспособна система". Мисията пресметна, че в следващите 20 години, дефицитът на пенсионната система може да бъде много по-висок от днешния и това ще окаже натиск върху публичните финанси.

Експертите на мисията са анализирали и сегашните предложения на правителството за промени, които не са окончателни. Затова Емануеле Балдачи уточни, че тяхната оценка трябва да се приема за много предварителна. Според МВФ обаче предложенията за реформи на пенсионната система ще имат положително влияние върху нея, защото ще намалят дисбаланса. "Но предвид сериозността на положението, обсъжданите в момента реформи няма да могат да помогнат да се елиминира напълно дефицита. Това предполага, че ако не се вземат допълнителни действия държавният бюджет ще продължава да привежда трансфери на НОИ, за да може да плаща пенсиите", каза Емануеле Балдачи. Според експертите трябва да се вземат много по-смели решения. Според експертите на фонда е необходимо възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска да се увеличат от 2011 година. Увеличението на вноската, според тях трябва да е от 2%, а нарастването на възрастта за пенсиониране да бъде с 6 месеца. Вноските трябва да се увеличат, за да се балансира системата. По думите на Балдачи в редица страни се извършва индексация въз основа на цените, което гарантира, че покупателната способност се запазва.

При липса на реформи обаче пенсиите не се увеличават. Според експертите този вариант трябва да се обмисли от българските власти. Той предполага и увеличаване на осигурителните вноски. Настоящата формула за изчисляване на пенсиите няма ясна връзка между това колко внасят хората в системата и колко получават от нея. Тази връзка не е ясна за обществената пенсионна система, каза Балдачи.

 

Източник:БГНЕС

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега