Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВФ препоръчва да се ограничи дефицитът в пенсионната система

МВФ препоръчва да се ограничи дефицитът в пенсионната система

Необходими са спешни ключови мерки, за да се гарантира по-висока ефективност и фискална устойчивост на пенсионната система, каза заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева при откриването на работен семинар.

Необходими са спешни ключови мерки, за да се гарантира по-висока ефективност и фискална устойчивост на пенсионната система, каза заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева при откриването на работен семинар на тема " България: Варианти за осъществяване на пенсионната реформа". Форумът се проведе по инициатива на Министерството на финансите с участието експерти от МФ, НОИ, МТСП, КФН, НАП и представители на синдикалните организации и на организациите на работодателите. Гост-лектор на форума беше Емануеле Балдачи, ръководител на техническа мисия на Международния валутен фонд за пенсионната реформа в България.

Заместник-министър Пенчева подчерта, че основната цел на реформата е постигането на баланс между приноса на всеки един осигурен български гражданин и ползите от пенсионната система. "Трябва да се промени начинът на мислене и да се повиши общественото доверие в пенсионната система, която трябва да е гарант за правата на гражданите, че тяхното участие на пазара на труда и приносът им ще бъдат отчетени”, каза още Боряна Пенчева. С бюджетната процедура и утвърждаването на Закона за държавния бюджет от НС има общ ангажимент на правителството и парламента да вървим по стъпките на реформата, която е част от общата политика на гарантиране на фискална стабилност, допълни зам.-министър Пенчева.

Тя припомни основните направления на реформите в пенсионната система, които са в посока на усъвършенстване връзката между размера на вноските и пенсиите, както и за подобряване представянето на втори и трети стълб на пенсионната система, като се гарантира балансирана диверсификация на пенсионните вноски от втория стълб и се стимулира участието на хората и в трите пенсионни стълба.

Зам.-министър Пенчева направи паралел със ситуацията в другите страни-членки на ЕС. "Излизайки от кризата всички страни прилагат тежки реформи в сектори като пенсионна система, образование, здравеопазване, съпроводени от съкращаване на държавни разходи", каза Боряна Пенчева. Тя цитира последните данни от ЕВРОСТАТ, според които дефицитът на 27-те страни-членки е 6,8%, в Еврозоната той е 6,3%. На този фон България стои добре и въпреки трудностите имаме социален диалог и общото разбиране какво трябва да направим, за да гарантираме стабилност, особено с оглед на демографските тенденции в страната, подчерта зам.-министърът на финансите.

"България ще продължи своя конструктивен диалог с МВФ като страна-партньор, страна, която ще продължи да разчита на съвета, на експертната подкрепа, на дискусията с МВФ. Ние не търсим споразумение за гарантиране на нашата фискална стабилност, тъй като сме предприели всички необходими стъпки и реформи, но се надявам нашето сътрудничество да продължи", каза в заключение Боряна Пенчева.

Емануеле Балдачи подчерта, че дори в страни с добро макроикономическо положение като България, трябва да се предприемат реформи. Като особено важна мярка в тази посока МВФ препоръчва да се ограничи дефицитът в пенсионната система. Участниците в дискусията подкрепиха целите на правителството за постигане на адекватни пенсии и постепенно преодоляване на дефицита по бюджета на ДОО. Подчертано бе, че много важен момент в провеждането на пенсионните политики е възвръщане и повишаване доверието на обществото към пенсионната система, публичното оповестяване и разясняване на ползите и ефектите от участието в пенсионната система.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега