Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВР подслушва незаконно

МВР подслушва незаконно

МВР подслушва и следи незаконно. Това е изводът от прокурорската проверка в служба СДОТО на силовото ведомство, която прокуратурата направи след сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано контролиране на политици, бизнесмени, активни граждани и лидерите на протестите, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов.

МВР подслушва и следи незаконно. Това е изводът от прокурорската проверка в служба СДОТО на силовото ведомство, която прокуратурата направи след сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано контролиране на политици, бизнесмени, активни граждани и лидерите на протестите, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов.            

В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“. Няколко дни след зараждането на скандала Цветанов обеща, че ще се откаже от политиката и ще се извини публично, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен. Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване".

В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.  

От прокуратурата обявиха, че още в самото начало на проверката служителят на СДОТО Радко Димитров е опитал да я осуети. Преди обвинителите да изземат спецавтомобила на СДОТО, с който се твърди, че е извършван незаконният контрол, Димитров е изтрил всички данни от оперативната му система.

„На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител. В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип, относно детайлните възможности на използваната техника", обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

От прокуратурата са използвали видеонаблюдението в София за период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника за подслушване и следене. В СДОТО не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не съществува и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, каза още Сарафов. Той допълни, че няма контрол върху експлоатацията на тази техника от длъжностните лица. "Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката", каза главният прокурор Сотир Цацаров.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега