Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МЗ с разяснения къде може и къде не да се пуши

МЗ с разяснения къде може и къде не да се пуши

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.

Пушенето на открито към заведенията за хранене е разрешено само при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра. Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на здравното министерство.

С публикуваните от здравното министерство отговори на най-задаваните въпроси става ясно още, че край басейните ще може да се пуши, но ако няма организирани състезания. На закрито обществено място с табела "частно парти" и след 23:00 часа няма да може да се пуши, защото това не променя характера на заведението.

Най-спорният въпрос - колко стени трябва да има едно помещение, за да се води за открито - здравните власти също дават отговор: "... закрито обществено място в съответствие с целта на закона, приемаме, че закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на материала, използван за покрива/навеса, стените/страните, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.".      

Открито обществено място, т.е. такова, на което можете да пушите, е всяко проветриво място с покрив или навес и най-много с две плътни стени. Според отговорите на МЗ тютюнопушенето на открита площ към заведение за хранене и развлечение е разрешено при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадката за игра. Тютюнопушенето на тераси и балкони, като открити пространства, също не е забранено.

По повод пушене на прилежащи тротоари, към детски и висши учебни заведения здравните власти обясняват, че тютюнопушенето е забранено само на прилежащия терен на площадката за игра. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра. Тютюнопушенето на прилежащите терени и тротоари на висшите училища не е забранено. Забраната за тютюнопушене се отнася за прилежащите терени и тротоари на следните обекти: детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.    

Пушенето в летните градини на заведенията е разрешено, както и когато стените на заведението могат да се отварят през лятото, така че въздухът да минава свободно. Оказва се, че пушенето е разрешено и на градските плажове. Но, ако там се провежда организирано състезание, пушенето ще е забранено. Логиката е, че при свободен достъп, можете да се преместите, ако съседът ви пречи с цигара, но ако местата за публика са строго определени, тогава законът ви пази.    

За да подадете сигнал за нарушения на нормативно установените забрани и ограничения за тютюнопушене трябва да се свържите с дежурния телефон на съответната регионална здравна инспекция, допълват от МЗ.      

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега