Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

На 22 май представят архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация

На 22 май представят архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация

„Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички желаещи също да присъстват, за да можем след това да дадем зелена светлина на процедурата по неговото създаване”, заяви ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм.

Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен пред бургаската общественост и всички заинтересовани на 22 май от 11:00  ч. в аулата на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. 

„Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички желаещи също да присъстват, за да можем след това да дадем зелена светлина на процедурата по неговото създаване”, заяви ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм. 

Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена площ. В нея ще има учебни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в отделно крило - библиотека. 

„В лабораториите ще се синтезират различни лекарствени продукти, а аптеката ще е и база за част от обучението на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана голяма библиотека, чийто книжен фонд ще бъде дигитализиран. Тя ще използва най-модерните технологии, за да могат студентите от целия университет да се радват на една от най-иновативните библиотеки в Европа”, допълни проф. Бозов. 

В сградата ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов модерен студентски център.„Мислим за  изграждане на ботаническа градина, защото за обучението на студентите по фармация са необходими различни лечебни растения и билки. Тя ще бъде отворена и за гражданите, и гостите на университета от Бургас и страната”, заяви проф. Бозов. 

Създаването на Факултета по фармация се осъществява с дейната подкрепа на кмета на Бургас Димитър Николов, Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния проект, който ще бъде презентиран, е финансиран от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват  през следващата година да бъдат гласувани средства и за самия строеж. Техният размер ще стане ясен, след като техническият проект бъде одобрен и се направи количествено-стойностна сметка. 

„За строежа ще разчитаме на подкрепа от държавата, от Община Бургас и от частни дарители, защото това ще бъде една много ценна придобивка за града. Освен обучението на студенти по фармация и запълването на недостига на фармацевти в аптеките, това ще допринесе за отварянето на нови, сред които и денонощни. Недостигът на последните е голям проблем в Бургас и в цялата област, особено през летния сезон”, заяви проф. Бозов. 

С новия факултет Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще стимулира развитието на фармацевтичната индустрия в региона, тъй като в него ще работят специалисти и ще е средище на иновации.Намеренията на ръководството на университета са Факултетът по фармация да приема по около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти. Приемът ще става с изпити по биология и химия.

„Разбира се, първо трябва да преминем през всички процедури, които включват: оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация, положително становище от Министерския съвет и накрая от Народното събрание. Предстоят ни важни стъпки, затова се надяваме на подкрепа от цялата бургаска общественост и от всички институции”, призова проф. Бозов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега