Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 2000 българи имат нужда от трансплантация

Над 2000 българи имат нужда от трансплантация

България е на незавидно място по донорство в Европа. Тук един донор се пада на 2 милиона души население, докато в първенците като Хърватия броят е 34 на 1 млн. Точно 1024 българи към момента чакат животоспасяваща трансплантация.

България е на незавидно място по донорство в Европа. Тук един донор се пада на 2 милиона души население, докато в първенците като Хърватия броят е 34 на 1 млн. Точно 1024 българи към момента чакат животоспасяваща трансплантация. Всяка година у нас умират няколкостотин човека, заради липсата на донори. Това обявиха в първия ден от Седмицата на донорството (7 – 13 октомври) министърът на здравеопазването Таня Андреева, зам.-министърът Чавдар Славов и и.д. на Изпълнителна агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и ще се отбележи с различни прояви в няколко града в страната. Най-голям е броят на пациентите, които чакат за бъбречна трансплантация – 938. От ново сърце имат нужда 33 души, а от черен дроб – 47 души. От бял дроб се нуждаят шестима човека като двама от тях са в критично състояние, заяви Славов.

Още около 1000 пациенти чакат за трансплантация на костен мозък, а около 500 – за трансплантация на очна роговица. Основните проблеми, свързани с тревожната тенденция у нас според шефа на Агенцията по трансплантациите д-р Симеонова са два - първо, че нямаме добра програма за идентифициране на потенциалните донори, в която да участва всяка болница и второ - слабата информираност на българското общество за донорството като цяло. През миналата година 80% от потенциалните донорски ситуации са останали нереализирани заради отказ и неинформираност на близките.

Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на обществото по отношение на дарителството на органи и тъкани като личен избор. Кампанията е и израз на уважение към донорите, семействата им, трансплантолозите и координаторите по донорство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега