Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над половин милион MAC компютри заразени с вирус

Над половин милион MAC компютри заразени с вирус

Повече от половин милион компютри със операционната система на Apple са били заразени с троянски кон на име Flashback, предаде BBC, позовавайки се на руска антивирусна компания.

Повече от половин милион компютри със операционната система на Apple са били заразени с троянски кон на име Flashback, предаде BBC, позовавайки се на руска антивирусна компания.

Докладите на компанията сочат, че около 600 000 компютъра произведени от Apple са заразени с троянски кон, който позволява на създателите на вируса да ''превземат'' компютъра дистанционно и да използват за лични цели като кибер атаки, източване на банкови сметки и други престъпления.

Според докладите на фирмата само половината от заразените машини са в САЩ, докато останалите са пръснати из целия свят. От Apple са отговорили на кибер вируса подобаващо като са пуснали нов ъпдейт на систамата си, но въпреки това всеки, който не е инсталирал новата кръпка остава незащитен и уязвим.

Вирусът е бил засечен първоначално през септември миналата година, когато програмисти работещи в анти-вирусна компания заподозряли софтуер, който се замаскирвал като обновление за популярния Flash Player, използващ се за гледане на анимации и видео из най-разпространените сайтове. Веднъж свален на компютъра, той изключвал главните защитни способности, правейки го неспособен да засече скритите активности на вируса.

По-късната версия на вируса дори достигнала и до вариант, в който заразата се инсталирала през неизвестни дотогава пропуски в защитата на браузъра Safari без дори да иска позволение от потребителя и по този начин се загнездвал в компютъра абсолютно незабелязано.След като се внедри в системата, вирусът изпращал до сървъра съобщение с уникален код, с който се идентифицирала системата. След получаване на този код, авторът на вируса придобивал пълен достъп до съдържанието и функциите на компютъра.

От фирмата, открила вируса изказаха опасения, че това е първия по рода си вирус направен за тази операционна система. Най-голям брой заразени компютри са отчетени главно в английско-говорящите страни. Затова се смята, че главната цел са именно те. Любопитното в случая е, че 274 от засечените компютри със заразен софтуер се намирали именно в Купертино, Калифорния - мястото, където се помещава главното седалище на Apple.

С новия си ъпдейт на системата, от Apple просто са ограничили някой от действията, които могат да се извършват без намеса на потребителя, като така се надяват, че за сега проблемът е решен. "Хората обичат да казват, че Apple компютрите, за разлика от тези с инсталиран Windows не могат да бъдат заразени никога, но не е така и това се доказва от този инцидент" казва Тимър Цориев, програмен аналитик в Kasperski Lab.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега