Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нанков: Бордовото устройство и услугите по тола ще са безплатни за превозвачите

Нанков: Бордовото устройство и услугите по тола ще са безплатни за превозвачите

От първи март ще се следи и за претоварване на тежкотоварните моторни превозни средства.

"Тол системата няма да бъде отлагана и тръгва на първи март с функционалностите, които предлага към момента“. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на bTV Маршрутните карти - единият от начините за отчитане на изминатото от тежкотоварните автомобили разстояние, са абсолютно безплатна услуга, обясни Нанков и уточни, че попълването им отнема около пет-шест минути.

Картите ще са достъпни по канали, по които в момента се купуват винетки. На ГКПП-та ще има обучени служители, които при нужда да съдействат на потребителите за попълването им. Другите два метода за толуване са GPS тракери и бордови устройства.

„Намалихме обхвата на толуваните пътища от първоначално обявените 10 800 км на 6 хиляди и в момента са малко над 3 хиляди километра – автомагистрали и пътища първи клас“, каза още Нанков. Той даде пример с автобус, за който по сега приетата тарифа таксата е 1 стотинка на километър и ако маршрутът му е по изцяло толуван път София – Бургас, при пробег за една година от 100 хиляди километра, годишната му такса ще възлезе на 1000 лв. Таксата за националните доставчици на услуги от 7% ще възлезе на 70 лв.

Солидарно с превозвачите, бордовото устройство и услугите към него ще бъдат безплатни, стана ясно от думите на Нанков, като ще бъдат калкулирани в тези седем процента. Той изтъкна, че едно бордово устройство струва минимум 240лв., отделно всеки притежател на такова устройство получава допълнително обслужване от мобилните оператори, сим карти, есемес известяване и други услуги.

Николай Нанков съобщи, че към момента има поръчани почти 9 хиляди бордови устройства при старите условия, договорите им обаче ще бъдат анексирани и безплатно ще поръчат други.

„Знаем от какви ценови диапазони започнахме, знаем какви са в момента – за тежкотоварен автомобил над 12 тона – 10 ст. на километър, 1 ст. на автобус. Годишният ни план е 450 млн. лв. от тол такси. „Ако не успеем в рамките на три месеца от старта на тол системата да съберем около 100 млн. лв., ще преразгледаме както обхвата на пътищата, така и тарифите“, обясни заместник-регионалният министър и подчерта, че за това са се разбрали още през януари с превозвачите и разчита да спазят думата си.

Тол системата не е статична величина, тя е динамична система – и по отношение на обхват, на тарифи, на комуникация и на функционалност и в следващите шест-седем месеца тя ще бъде надграждана във всичките й части, стана ясно от думите на Нанков.

Той обясни, че по принцип не е възможно камион да влезе в България и да излезе после от страната, от която и да е точка, без да е платил някакъв вид такса, тъй като той минава през пункт на тол система. „Ако камионът е с GPS тракер, разбира се, се начислява по линия на софтуера, с който разполага Националното ТОЛ управление и GPS доставчикът“, допълни заместник-министърът.

„Това е най-важната реформа в транспортния сектор в рамките на настоящия мандат и да се смени модела“, коментира той и обясни, че трябва леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента – едва една трета от транспортната система да се издържа от тежкотоварните, включително преминаващите транзит през България, които претоварват и рушат пътищата.

Около 300 млн. лв. се очакват да бъдат приходите за тази година от продажбата на винетки за леки автомобили. Общата сума, която се очаква да бъде събрана е около 700 – 750 млн. лв. “Тази сума обаче не е достатъчна, за да имаме сигурни и безопасни пътища, беше категоричен Нанков.

184 от 265 общини в България са заявили в Агенция „Пътна инфраструктура“ знакът за винетка да бъде поставен извън урбанизирани територии.

От първи март ще се следи и за претоварване на тежкотоварните моторни превозни средства, стана ясно от думите на Нанков, като тол системата ще бъде основен инструмент за борба със сивия сектор в транспорта. Тя е свързана със системите на МВР, на Агенция „Митници“ и на Националната агенция за приходите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега