Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Народните представители дадоха мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

Народните представители дадоха мандат на кабинета да одобри френското предложение за РСМ

Депутатите одобриха предложението със 170 гласа "за".

Със 170 гласа “за”, 37 “против” и 21 “въздържали се”, депутатите приеха предложението на "Демократична България"  за даване мандат на Министерски съвет да приеме френското предложение за Северна Македония. Позитивен вот дадоха 59 депутати от "Продължаваме Промяната", още толкова от ГЕРБ-СДС, 34 - от ДПС, 16 - от ДБ и двама независими. "Против" бяха един представител на ПП, четирима от БСП, 18 от ИТН, 12 от "Възраждане" и двама независими. Въздържаха се 18 народни представители от левицата, един от ПП и двама независими.

Проекторешения в тази посока имаше от ДПС, ГЕРБ и от председателя на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Подкрепа получи само последното. Текстът претърпя и лека редакция по предложение на вносителя. Проектът на ДБ предвижда първо двата документа да се прецизират така, че да гарантират вписването на българите в конституцията на РСМ, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи. 

В двата документа да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.

"Добро ли е т.нар. Френско предложение, добро е, добро е, това беше заявено и от външната министърка, и от президента, ако не вярвате, чуйте какво казват в Скопие, защото те казват, че за тях е неприемливо", казва Христо Иванов от ДБ."С решението България не вдига ветото си, а повдига силата на своето вето", защити още предложението си той."Всички европейски институции стоят зад нас, те са гарант", посочи още той.

Това е първата стъпка към вдигане на ветото от страна България и започване на преговори на РС Македония и Албания за членство в  ЕС. Следва предложението да бъде прието и от Министерски съвет, който да го изпрати в Брюксел.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега