Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нашата Коледа: На Бъдни вечер със содена питка

Нашата Коледа: На Бъдни вечер със содена питка

У нас традиционно семейството се събира на Бъдни вечер за последната постна вечеря преди угощенията на 25-и декември.

7 дни остават до Коледа. Времето се изнизва, а подготовката за посрещането на празника вече започва. У нас традиционно семейството се събира на Бъдни вечер за последната постна вечеря преди угощенията на 25-и декември. На трапезата трябва да има нечетен брой постни ястия, сред които е и содената питка.

Макар в днешно време не всеки да спазва строгите правила на постната вечеря на 24-и декември, днес, в рубриката “Нашата Коледа”, ще Ви представим традиционната содена питка. Тя се приготвя изключително и само с постни продукти и макар скромна като съставки е вкусна и носи духа на празника.

Както при много от християнските традиции на българина, и Коледа е примесена с множество езически традиции. Една от тях е питката на Бъдни вечер. Навремето се смятало, че тази погача трябва да залъже демон, който излизал посред нощ, за да накаже грешниците.

Питката се замесвала с три пъти пресято брашно и “мълчана вода” - донесена от най-младата невяста, която по пътя от извора до дома не продумвала и думичка. За набухвател вместо место мая, се използва сода за хляб.

Ето и необходимите продукти:

Брашното се размесва със содата и изсипва в съда, където ще месите. След това се размесват “мокрите” съставки, заедно със солта. Сместа се прибавя към брашното и се замесва меко тесто. То трябва да “почине” около половин час, след което се поставя в тавата.

По правило питката трябва да е кръгла, като е добре да си отделите мъничко тесто за украсата - тя има силно символично значение. Когато я преместите в тавичката, поставяте и парата. Добре е да надупчите тук-там с вилица, така че при печенето питката Ви да не се пукне.

След това украсявате - грозд и/или житен клас за берекет през следващата година; яслите, където се родил Христос; слънце, което да гали реколтата с лъчите си; кръст - като символ на вярата. Когато сте готови, намазвате питата с олио и я слагате да се пече, докато не получи приятен златист загар. Готовата питка се завива с кърпа.

Вечерта питата първо се прекадява от най-възрастния член на семейството. След това същият човек я разчупва с думите “Ела, Боже, да вечеряме”. Първото парче винаги се оставя за Света Богородица. Смята се, че през нощта Дева Мария ще потърси късче хляб у дома и гостоприемните стопани трябва да го заделят за нея.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега