Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Не пропускайте срещата с майстора на сатирата Алек Попов в Дома на писателя

Не пропускайте срещата с майстора на сатирата Алек Попов в Дома на писателя

Първият роман на Алек Попов – „Мисия Лондон”, вдъхновен от колоритните впечатления по време на дипломатическа му служба в Лондон, излиза през 2001 г.

Най-забавният сред сериозните български автори или най-сериозният сред забавните. И двете са верни. Така най-често определят майстора на сатирата Алек Попов, чиито книги се превръщат в сензация и източник на вдъхновение. Бургазлии ще имат лична среща с автора на "Мисия Лондон" идния понеделник, 17 октомври, от 18.00 часа, в Дома на писателя. 

Събитието, озаглавено „Между комедията и трагедията”, е един от акцентите в програмата на Есенни литературни празници 2022.„Чувството за хумор е мощно средство за разтоварване и за оздравяване на психиката, защото нашите проблеми са колкото икономически, толкова и психологически.” споделя Алек Попов.В творческата биография на Попов влизат сборниците с разкази и есета „Другата смърт”, „Спътник на радикалния мислител“ 1 и 2, „Мръсни сънища“, „Телесни плевели“, „Курс за напреднали“, „Митология на Прехода“.

Първият роман на Алек Попов – „Мисия Лондон”, вдъхновен от колоритните впечатления по време на дипломатическа му служба в Лондон, излиза през 2001 г. През 2010 излиза едноименният филм по романа с режисьор Димитър Митовски. Филмът Мисия Лондон се превръща в социален и културен феномен, след като се задържа на екран 30 седмици и е посетен от близо 400 000 зрители.Това е най-гледаният български филм за последните 20 г.Вторият роман на Алек Попов – „Черната кутия”, се появява през 2007 г. В основата му лежи една лична история, която авторът се опитва да осмисли: внезапната загуба на баща му, починал далеч от дома, в Америка. 

Романът спечелва няколко литературни награди, сред които и наградата Елиас Канети. Книгата излиза на немски със заглавие Die Hunde fliegen tief (Кучетата летят ниско) и претърпява няколко издания в Австрия и Германия. Под същото заглавие книгата е позната на полски, сръбски, турски, италиански.През 2013 г. излиза третият роман на писателя – „Сестри Палавееви в бурята на историята.” Попов обръща поглед към може би най-идеологизирания момент в българската история:20 години след „Мисия Лондон“, писателят ни изпрати на нова мисия в Азия - „Мисия Туран”. Още една блестяща алегорична история - истински вихър от български патриотични страсти, политически интриги, обогатени с балкански номера.

На фокус в разговора ще бъде и новото, допълнено издание на легендарния партизански роман „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историите”, който излезе тази година. Книгата, която е носител на наградите „Хеликон” и „Цветето на Хеликон”, се завърна при читателите, проследявайки пътя на сестрите Кара и Яра от раждането им до първите години от строежа на комунизма. Това е четвърто издание на романа, а допълнителната информация дава повече светлина върху целия контекст, не само върху образите на главните героини. В нея се разказва още за 20-те и 30-те години на миналия век, за обществените феномени, които са съществували тогава.

Алек Попов израства в семейство на учени и преводачи. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” и българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. След дипломирането си специализира в ELI (English Language Institute) към Wayne State University, САЩ.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега