Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Никола Тодоров: Инцидентът няма да ме спре да се занимавам с парапланеризъм

Никола Тодоров: Инцидентът няма да ме спре да се занимавам с парапланеризъм

Парапланерист в Бургас вися повече от час, заплетен в клоните на дърво в Морската градина. Инцидентът стана вчера около 19:30 часа. Днес наш репортер се срещна с търсача на силни усещания Никола Тодоров, за да научи подробности.

Парапланерист в Бургас вися повече от час, заплетен в клоните на дърво в Морската градина. Инцидентът стана вчера около 19:30 часа. Днес наш репортер се срещна с търсача на силни усещания Никола Тодоров, за да научи подробности.

Никола се занимава с парапланеризъм от близо 12 години. По думите му спортът е много готин и със страхотни гледки. „Това е спорт, който човек не би заменил, просто усещането е различно и неповторимо. Имал съм закачвания, падания и удряния, но ще продължавам да се занимавам с това.“

За вчерашния инцидент  

"От няколко дни вятърът в Бургас е много силен, изток-североизток. Според прогнозите скоростта на вятъра трябваше да намалее, както и се случи. Падна до 5-6 m/s - такава която смятаме че е безопасна за летене. В Бургас се лети и на 3,5 -4 m/s, но има и по-опитни парапланеристи, които могат да летят при скорост на вятъра 7-8 m/s. Смея да твърдя, че съм от опитните парапланеристи, но в случая нямах такъв късмет. В момента на излитането имаше порив, крилото не успя да преодолее скоростта на вятъра и тръгна да лети назад, което като цяло е много опасно. Веднага взех мерки да направя „уши“(фигура при този вид спорт), за да може да се намали квадратурата на крилото, по този начин то започва да лети по-бързо напред или надолу. Направих го с цел да избегна високите дървета.

Старите травми

"При правенето на „ушите“ обаче се отключи моя стара травма на рамото. Наложи се да пусна „ушите“, за да си наместя рамото, при което крилото си стана цяло, а така действа като спирачен парашут - тръгна да дърпа назад и в последния момент, когато вече знаех на кое дърво ще се придървя, направих всичко възможно крилото да бъде събрано на топка, да не е разпръснато по дърветата.

Бързата реакция на Гражданска защита

"Първи на място се отзоваха от Общинска полиция „УКОРС“, буквално 3 минути след като се озовах на дървото те бяха там. Малко по-късно дойде и полиция, а след тях и хора Гражданска защита, които ме свалиха сравнително бързо. Вчера вятърът духаше много силно и успяха да свалят само мен, без крилото. Днес свалиха и крилото ми. Изключително благодарен съм на всички." 

"Разминах се без особени наранявани, само с леки драскотини. Този инцидент няма да ме спре да се занимавам с парапланеризъм. Днес, ако не беше толкова силен вятърът, отново щях да летя."

Подготовка за предстоящо състезание

"Октомври месец подготвяме едно състезание, което ще бъде проведено на територията на община Айтос, по-конкретно над село Тополица. Състезанието е по парапланеризъм – целно кацане. Ще има много състезатели, включително и от чужбина. Наградният фонд ще бъде осигурен от концесионера на Северния плаж, г-н Атанас Атанасов. В момента тече организация по самото събитие. Феновете на този спорт ще останат доволни." 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега