Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Николов: Идеята за автоданъка е на местната власт, целта е "замърсителят да плаща"

Николов: Идеята за автоданъка е на местната власт, целта е "замърсителят да плаща"

Голяма част от старите автомобили не се използват по предназначение.

Идеята за диференцирането на автомобилния данък според възрастта и екологичността на превозното средство е на местната власт и цели да въведе принципа "замърсителят плаща". Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов в ефира на БНТ.

"Данъкът на по-старите автомобили ще се вдигне с между 2 и 13 лева на годишна база. Данъкът за по-новите автомобили ще се намали", посочи градоначалникът и подчерта, че подобна практика има в цяла Европа и решението за въвеждането й не е политически мотивирано и няма да доведе до по-високи постъпления в хазната.

"Това са кметове, които са представители на всички политически сили в страната. Решението е взето единодушно от всички и темата се дискутира от години. Всяка една община е ангажирана да въведе конкретни ставки спрямо местната специфика", обясни Николов. По думите му, един от мотивите за въвеждането е и разчистването на градовете от стари леки коли, които не се използват по предназначение, а само заемат паркоместа.

"В община Бургас са регистрирани около 100 хил. автомобила, под около 40 хиляди влизат в тази категория. От тях, по наша информация, две трети се използват, а една трета не се използват по предназначение като автомобил. Някои се използват за запазване на паркомясто, част от тези автомобили се използват за склад. По-изгодно е да се плати годишният данък, защото тогава държавата няма да право да репатрира автомобил, за да освободи пространство", посочи кметът на Бургас в националния ефир.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега