Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нинова към Радев: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет

Нинова към Радев: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет

На среща с държавния глава се явиха представителите на коалиция "БСП за България".

Продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Поредните започнаха малко след 13.00 часа. На среща с държавния глава се явиха представителите на коалиция "БСП за България".

"След една предизвикателна и оспорвана кампания, БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент и това беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда от партия с богат опит. И най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказахте с участието си в последното редовно правителство." С тези думи държавният глава се обърна към представителите на БСП.

"Неотложните задачи пред парламента са много. Първата от тях изграждането на консенсус и приоритети, около които можем да търсим сформиране на управленско мнозинство и излъчване на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели и задачи. Не по-малко важна задача е законодателната дейност. Има редица важни закони, неприети още от предишни парламенти, които до голяма степен определят бъдещото развитие на България. Голямата задача пред Народното събрание е приемането на закона за държавния бюджета.", каза още президентът.

"Бих искал да разбера как виждате формулата за съставяне на правителство и излизане от кризата. До къде бихте стигнали с компромисите? Ясно е, че всеки трябва да направи компромиси, но докъде сте готови да стигнете вие? Доколкото разбрах, БСП споделя част от приоритетите в законодателната дейност на първите две политически сили. Как виждате решенията за приходи, разходи, бюджетен дефицит и отстояване на покупателната способност на българските граждани в условията на инфлация, но и съхраняването на дългосрочната финансова стабилност на страната ни?", попита държавният глава.

"За нас има четири важни въпроси за решаване в парламента. Първият, абсолютно приоритетен за БСП, е борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият е съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост. Четвъртият е усилия за приемане на България в Шенген, И четирите теми са възможни, единствено през приемане на бюджет", заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Законите по ПВУ биха променили приходната част от бюджета. Социалната програма, на която държим, би увеличила разходите. Така че, каквото и да говорим по тези въпроси, изконният е въпросът за бюджета. Позволете да ви кажа нещо, което повечето партии мислят, но никой не смее да ви каже: беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сигурна съм, че и вие го отчитате като такава. Ако това се беше случило, сега щяхме да имаме спокойствие и предвидимост до края на 2023 г.", коментира още тя.

Нинова изрази мнение, че към момента има две възможни решения относно бюджета - да се формира трайно мнозинство с редовно правителство, което да направи бюджет и да определи политиките в него. Второто решение е служебният кабинет да внесе бюджет. 

"Ние имаме принципни позиции по бюджетната политика независимо кой я представя - няма да подкрепим предложения за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули на малкия и среден бизнес. Този натиск върху бюджетния дефицит да е под 3%, за да влезем сега и веднага в еврозоната, за нас е неприемлив. Българската икономика не е готова за еврозоната. Това изкуственото натискане на дефицита би довело до орязване на разходи от всякакъв вид.", каза още Нинова. 

По-късно днес на "Дондуков" 2 президентът Радев ще посрещне и представители на най-малката парламентарна група - „Има такъв народ”.  


Консултации с парламентарната група на „БСП за България“ от 49-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на „БСП за България“ от 49-ото Народно събрание

Публикувахте от Румен Радев в Петък, 21 април 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега