Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нов модел за административно обслужване ще улеснява бизнеса и гражданите

Нов модел за административно обслужване ще улеснява бизнеса и гражданите

Въвеждане на услуги от типа „Епизоди от живота“ и „Събития от бизнеса“ предвижда проект „Трансформация на модела на административно обслужване“. Вместо традиционното предоставяне на различни самостоятелни услуги от различни институции, при услугите от типа „Епизоди от живота“ и „Събития от бизнеса“ те се групират от гледна точка нуждите и очакванията на потребителя (физическо или юридическо лице) за обезпечаване на обичайни и често срещани състояния и събития (раждане на дете, промяната в заетостта, заболяване, покупка на недвижим имот, стартиране на бизнес и др.).

Въвеждане на услуги от типа „Епизоди от живота“и „Събития от бизнеса“ предвижда проект „Трансформация на модела наадминистративно обслужване“. Вместо традиционното предоставяне на различнисамостоятелни услуги от различни институции, при услугите от типа „Епизоди отживота“ и „Събития от бизнеса“ те се групират от гледна точка нуждите и очакваниятана потребителя (физическо или юридическо лице) за обезпечаване на обичайни ичесто срещани състояния и събития (раждане на дете, промяната в заетостта,заболяване, покупка на недвижим имот, стартиране на бизнес и др.).

При този видобслужване, с едно взаимодействие с институциите потребителят може да инициирадве или повече отделни административни услуги. Така на практика ще бъдепоставен край на посредническата роля на заявителите на услуги между отделнитеадминистрации, тъй като няма да им се налага да заявяват всяка услугапоотделно, а самите администрации ще са тези, които ще осигурят нужнатавътрешна интеграция помежду си. Данните в момента сочат, че при 63% отизвършваните административни услуги от гражданите и бизнеса масово се изисквада предоставят информация, която вече е налична в различните държавни служби иадминистрации. Новите услуги на практика ще спестят време на всеки, който иманужда да получи документ или удостоверение по различен бизнес или личен повод.

Проект „Трансформация на модела наадминистративно обслужване“, който се изпълнява с финансовата подкрепа наОперативна програма „Добро управление“, има за цел подобряване на организациятаи поддържане на регистрите в държавната администрация като се унифицирапредоставянето на най-често използваните вътрешно-административни услуги отповече от 60 основни регистъра. Изпълнението му ще позволи да се набележат бързии конкретни мерки за премахване на нормативните пречки за въвеждане накомплексно административно обслужване.

Проектът е първа фаза на промяна нанастоящия модел на обслужване, като в обхвата му се включват надграждане на двестратегически информационни системи и пилотно внедряване в 50 администрации нацентрализиран механизъм за служебно заявяване и издаване на удостоверения. Товае стъпка, която ще позволи да започне подготовката за създаване на единницентрове за административно обслужване, предвидени в Стратегията за развитие надържавната администрация до 2020 година.

Предвижда се още и пълен преглед насъществуващите регистри, режими и услуги, за да може администрациите да улеснятгражданите и бизнеса.Управлението на проект „Трансформация намодела на административно обслужване“ е поверен на екип от експерти отадминистрацията на Министерския съвет, а изпълнението мутрябва да приключи до края на месец март 2017 г. Той се реализира спартньорството на Националното сдружение на общините в Република България и ена обща стойност 4 507 300 лева.    

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега