Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нова стратегия ще бори престъпността у нас

Нова стратегия ще бори престъпността у нас

Правителството прие Стратегия за превенция на престъпността (2012-2020). Нейната основна цел е да създаде политическа рамка за изграждане на комплексна и устойчива нормативна и институционална основа за успешното провеждане на правителствената политика в областта на превенцията на престъпността.

Правителството прие Стратегия за превенция на престъпността (2012-2020). Нейната основна цел е да създаде политическа рамка за изграждане на комплексна и устойчива нормативна и институционална основа за успешното провеждане на правителствената политика в областта на превенцията на престъпността.

Очаква се това да доведе до намаляване на престъпността и на разходите за нейното противодействие, намаляване на дела на престъпленията с висока обществена опасност и честота на извършване, повишаване доверието на гражданите към институциите и насърчаване участието им при реализиране на превантивните политики, стимулиране на социално-икономическото развитие чрез създаване на сигурна и предвидима бизнес среда.

В анализа към стратегията се посочва, че през последните години престъпността се характеризира с негативна динамика на количествените и качествените си параметри, за което в голяма степен допринасят кризисните процеси в сферата на икономиката и социалния живот. Нереализираните през годините политики в областта на икономиката, социалната сфера, образованието и културата са натрупали значими обществени негативи, генериращи престъпни действия. Това налага активизиране на противодействието на престъпността и предприемане на изпреварващи действия за недопускане настъпването на неблагоприятни прояви в нейното развитие.

На превенцията се гледа като на най-ефективният способ за противодействие на престъпността. Тя включва комплекс от мерки, насочени към установяване, ограничаване и отстраняване на криминогенните и виктимогенните фактори. Данните от полицейската статистика показват, че в периода 2007-2011 г. в страната са регистрирани средногодишно 134 519 престъпления. От тях 47,6% са разкрити.

Запазва се тенденцията най-висок да е делът на престъпленията против собствеността – 47,5%, следвани от престъпления, свързани с оръжия и боеприпаси, палежи, наркотици, посегателства върху МПС и транспортни престъпления.

Престъпленията срещу личността запазват ниския си дял – 6,3 на сто. Традиционно мъжете са със значително по-висока криминална активност в сравнение с жените – около 90% от престъпленията са извършени от тях.

Групата на 18-30 годишните е с най-висок дял извършени престъпления в сравнение с другите групи – 47,1 на сто. Сравнително висок е и делът на рецидива – лицата с минали осъждания са над една трета (35,6%) от извършителите. Почти 20% от извършителите са безработни, преобладават неграмотните и лицата с ниско образование. Устойчив криминогенен фактор е злоупотребата с алкохол, особено при насилствените престъпления. Повече от три четвърти от престъпленията се извършват в градовете. Въз основа на тези данни стратегията извежда няколко основни приоритета.

Превенцията на престъпленията против личността се постига чрез осъществяване на активна дейност за установяване причините и условията, способстващи извършването на престъпления против личността, с цел своевременното им отстраняване или ограничаване; мотивиране на гражданите за разрешаване на възникналите конфликти по законен път; запознаването им с модели за безопасно поведение и избягване на криминогенни ситуации и др.

Превенцията на престъпленията против собствеността постига целите си чрез обвързването й с провежданите програми за насърчаване на трудовата заетост; установяването на лица, замислящи или извършващи престъпления против собствеността и осъществяване на активна превантивна дейност по отношение на тях; информиране на гражданите за начините и средствата, чрез които могат да защитят от престъпни посегателства своето имущество и т. н.

Ефективна превенция в семейството е възможна чрез работа със семейства в риск от криминализиране, подпомагане на семействата с тежки социални проблеми, разработване и реализиране на програми за превенция на домашното насилие, детската агресия, детската виктимизация и др.

Насоките за превенция в общността са идентифициране на специфичните криминогенни и виктимогенни фактори, които действат в нея; използване на потенциала на общността и на нейните неформални лидери; утвърждаване в отделните общности на традиционната за обществото ни етническа и религиозна толерантност.

Превенцията сред децата и младежите е предпоставка за ограничаване на общата престъпност и грижа за бъдещето на нация. Основните насоки тук са подпомагане на многодетните семейства с цел получаване на адекватни родителски грижи и предотвратяване попадането на децата в криминогенен и виктимогенен риск; превенция на употребата на наркотици и злоупотребата с алкохол; разработване на програми за подпомагане на професионалната реализация на младежите, структуриране на свободното им време и др.

За превенция на зависимостите се предлага разработване и реализиране на програми за борба с алкохолизма, за превенция на наркоманията, за активно спортуване като алтернатива на зависимостите при децата и младежите и т. н. Образователните политики и научните изследвания също са разгледани в като средства за ефективна превенция. Стратегията посочва и основните лица и групи в риск да станат жертви или да извършат престъпление, спрямо които трябва да се предприемат целенасочени действия.

Изпълнението на Стратегията ще се финансира от държавния бюджет чрез бюджетите на съответните институции и от финансовите инструменти на Европейския съюз. Предвижда се Министерският съвет да приема годишни планове за прилагането й.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега