Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нова схема за измами в онлайн платформите за продажби

Нова схема за измами в онлайн платформите за продажби

На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които публикуват обяви в онлайн платформи за продажба, сигнализират от Ние, потребителите.

На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които публикуват обяви в онлайн платформи за продажба на лични вещи. За това предупреди създателят на онлайн платформата Ние, потребителите Габриела Руменова в ефира на БНР.  

Тя обясни, че след като сте пуснали обявата си в интернет и сте оставили телефона си за обратна връзка, измамниците взимат номера ви и ви пишат по Viber в ролята на клиент. Те директно ви информират, че желаят да закупят стоката, без да се интересуват от подробности нито за нея, нито за условията на сделката. Скоро след това получавате и съобщение уж от известна куриерска служба, че артикулът е платен онлайн и трябва да последвате посочена от тях връзка, за да си вземете парите от покупката.  

Ако кликнете върху връзката, попадате на платформа и там ще поискат да въведете номера на банковата си карта и кода за сигурност CVV. Този код се използва за трансакции без представяне на карта при покупки по телефона или онлайн и предоставя на търговците допълнително доказателство, че картата е използвана от нейния реален притежател. Ако попълните този код, вие на практика давате достъп на отсрещния до вашите средства.  

В случай че посочите номера на картата си и CVV кода, следващата стъпка от актуалната измамна схема е да ви попитат какви са наличните средства в банковата ви сметка. Вероятно така ще разберат колко пари могат да изтеглят.  

Решите ли да прекратите процеса по събирането на тези данни и да настоявате плащането да се извърши лично или чрез наложен платеж, измамниците отново са с един ход напред. Тогава прилагат метода на притискането – казват ви, че парите вече са преведени и сделката е осъществена, като ви внушават, че няма вариант за връщане назад. Това обаче не е така и вие трябва да го знаете!  

От Ние, потребителите са се свързали с куриерската служба, от чието име се изпращат съобщенията за получаването на парите от фиктивните покупки - от там са потвърдили, че се касае за фишинг атака и са подали информация към ГДБОП. 

По повод актуалната кампания и с цел хората да се предпазят от подобни измами от Ние, потребителите дават няколко полезни съвета:  

🔹️ Никога не следвайте връзки, за които не знаете накъде водят, дори да изглежда, че са изпратени от надежден източник
🔹️ Ако получите подобно съобщение, свържете се с цитираната компания чрез официалните координати за връзка и поискайте потвърждение, че е изпратено от там
🔹️ При съмнение за измама, направете екранни снимки на съдържанието и евентуални проведени разговори и незабавно уведомете компанията и ГДБОП
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега