Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Новата библиотека в Бургас отвори врати (снимки)

Новата библиотека в Бургас отвори врати (снимки)

Кметът Димитър Николов и маестро Стефан Диомов бяха сред първите посетители

В първия ден от месец април врати отвори новата сграда на регионалната бургаска библиотека. Тя е дом на 600 000 тома книги, списания, вестници, плочи и карти, които с помощта на културни дейци бяха транспортирани в новия си дом за близо 4 месеца. „Надяваме се на много посетители и все повече любознателни хора, които да обогатят знанието си в нашата библиотека“, пожела си Яна Кършийска, директор на Регионална библиотека „Пейо Яворов“.. 

Сред първите посетители беше кметът Димитър Николов, който изказа благодарности към всички ангажирани с изграждането и трансформирането на книжния дом на града. „Изключителни благодарности на екипа – те бяха товарачо-разтоварачи, чистачи, специалисти по битова химия, уловители на прах, – нямаше нещо, което да не направиха. Много благодаря за положените усилия и трансформирането и пренасянето на този огромен книжен фонд“, каза Николов, след което посети и самата библиотека.

Градоначалникът беше и първият, закупил си книга – „Белите и черни клавиши на моя живот“ от Стефан Диомов, който също лично уважи откриването на сградата на библиотеката, която е построена на мястото на бившата немска болница в централната част на града.

 „Радвам се поредната промяна в Бургас. Това е едно чудо. Аз помня тези махали и знам какво беше тук. По тези улични играехме мач. Нямаше превозни средства, най-много да минеше някоя каруца. И сега като гледам какво се е случило – тези чудеса ме смайват. Бургас се променя, става неузнаваем, все по-красив и удобен за живеене. Браво на тези, които осигуриха това чудо“, каза маестро Диомов, който наскоро успя да преболедува Covid-19. „Вече съм добре, макар и свалил 7 кг., важното е, че съм на крака“, каза още Диомов.  

Филиал в Бургас откри и националната художествена академия, която също намери място в Библиотеката. „Нямам никакви забележки, помислено е за всеки един детайл“, каза още Николов, след като разгледа всеки един кът от сградата.

„След десетки години на размествания и миграция в различни сгради на територията на града, бургаската регионална библиотека си има свой собствен дом. Не знам да има друго място в България, където в момента да се строят сгради на регионални библиотеки. Ако колегите от другите градове решат да черпят опит от нас сме готови да им помогнем с идеи. Останах впечатлен от съчетанието на дигиталните технологии с книгите, включително и с националната художествена академия, чийто втори дом е тук. За всеки има по нещо, включително и за децата, на които осигурихме прекрасна площадка“, добави градоначалникът.

 Годишната такса за посещение на библиотеката е 5 лв., за пенсионери и ученици – 2 лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега