Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НСИ: Гурбетчиите да попълват декларации преди да заминат отвъд граница

НСИ: Гурбетчиите да попълват декларации преди да заминат отвъд граница

Българите да попълват декларации, ако решат да напуснат страната за повече от година, искат от Националния статистически институт. Причина за предложението на социолозите са нереалните резултати от последното преброяване на населението от 2011 година.

Българите да попълват декларации,ако решат да напуснат страната за повече от година, искат от Националниястатистически институт. Причина за предложението на социолозите са нереалнитерезултати от последното преброяване на населението от 2011 година. Анализът наданните е показал редица неточности. Една от причините е, че много от сънародницитени, които работят и учат отвъд границата, не се отчитат никъде. Това от своястрана означава пълна липса на статистически данни за нашенците извън родината.

"Получаваме данни заражданията и умиранията в страната. Проблемът е с тези, които напускатдържавата", обясни директорът на дирекция "Демографска и социалнастатистика" в НСИ Иван Балев. По думите му, статистиката от 306 000 българиотвъд границата е нереално малко число, което няма нищо общо сдействителността.

Това обаче не е единствениятнедостатък на преброяването от 2011 година. Критичният доклад, представен отНСИ във вторник, показва, че резултатите не могат да се приемат за точни и поред други причини. Оказва се, че 167 000 лица, които съществуват врегистрите на НОИ или НАП с ЕГН, месторабота и настоящ адрес не са преброени.Това се равнява на един голям град, поясни още Балев.

Проверката на данните показва, чее сгрешен и броят на домакинствата и жилищата в страната, както и не е полученанадеждна информация за етносите и вероизповеданията. "Грешката е както внедобросъвестните действия на преброителите, така в самата методология",смята Балев. Това от своя страна налагало провеждането на ново преброяване,което да даде точни и ясни данни за населението на страната ни.

"Няма как да променимданните от 17-ото поред преброяване на страната през 2011 г., но може данаправим опит да предоставим по-реална информация", каза още той. Иприпомни, че България трябва да спазва ангажимент към Еврокомисията да дававярна информация за броя на населението, което е свързано с взимането на важнирешения в ЕС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега