Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НСИ отчете 5.2% спад на БВП през третото тримесечие, в сравнение с 2019 г.

НСИ отчете 5.2% спад на БВП през третото тримесечие, в сравнение с 2019 г.

Според данните на Националната статистика, БВП нараства с 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 г.

През третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) намалява с 5.2%спрямо съответното тримесечие на предходната година и нараства с 4.3% спрямо вторототримесечие на 2020 г. според сезонно изгладените данни.В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценкизаБВП са дефинирани като:„...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие сконцепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните закоято се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края наотчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация всравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националнитесметки...“.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни, налични към момента, месечнии тримесечни данни (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и моделиза поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не еналична директна базисна информация.

Разработените експресни оценки за третото тримесечие на 2020 г. са подготвени в срок от 45дни след отчетния период. Те са представени в стандартен формат за публикуване на тримесечнитеданни на националните сметки - стойностен обем в текущи цени, относителни дялове накомпонентите в състава на БВП и темпове на прираст, получени от сезонно изгладени данни спрямопредходното тримесечие и спрямо същото тримесечие на предходната година.

Съгласно Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания НСИще подготви и публикува предварителни оценки за тримесечните данни за БВП за третототримесечие на 2020 г. на 4 декември 2020 година.

Според експресните оценки на НСИ за третото тримесечие на 2020 г. БВП в номиналноизражение достига 31 216.7 млн. лева. Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2020 г. е 27 020.8 млн. лeвa.По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление(77.6%), което в стойностно изражение възлиза на 24 218.4 млн. лева. През третото тримесечие на2020 г. бруто капиталообразуването е 6 220.

През третото спрямо второто тримесечие на 2020 г. БВП по сезонно изгладени даннинараства с 4.3%. За същия период брутната добавена стойност нараства с4.1%.Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третототримесечие на 2020 г. сред основните причини за регистрирания икономически ръст по сезонноизгладени данни спрямо второто тримесечие са увеличението на крайното потребление с 9.8% и набруто образуването на основен капитал с 4.3%.

През третото тримесечие на 2020 г. БВП по сезонно изгладени данни намалява с 5.2% спрямосъщото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност намалява с 4.4%.Крайното потребление регистрира положителен икономически ръст от 9.3%, докато брутообразуването на основен капитал отчита спад от 5.7% през третото тримесечие на 2020 г. спрямосъответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки иуслуги намалява с 22.3%, а вносът на стоки и услуги - с 3.4%.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега