Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Няма ебола в България

Няма ебола в България

Резултатите на приетия във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с ебола, съобщиха от здравното министерство. Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването.

Резултатите на приетия във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с ебола, съобщиха от здравното министерство. Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването.

Изследванията са направени от екип на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Резултатите ще бъдат проверени повторно от акредитирани лаборатории.

Припомняме, че новината, че българин може да е болен от ебола, се появи снощи след като мъж разказа пред медиите, че чул в коридорите на столична болница лекари да обсъждат възможността за заразен с вируса в България. Малко по-късно и здравните власти потвърдиха, че има хоспитализиран пациент. Беше създаден кризисен щаб. Късно снощи той съобщи, че са идентифицирани 25 души, които са имали контакт със завърналия се от Сиера Леоне. 12 от тях са имали пряк контакт с него, а 13 с индиректен. Всички те бяха изолирани в подходящи условия. След като излязоха резултатите, които отхвърлиха ебола, те бяха освободени.

"Пациентът, който имаше признаци на ебола, но се оказа, че не е болен, беше стрес тест. Той показа, че сме готови да отговорим на това предизвикателство". Това обясни здравният министър Петър Москов на извънредна пресконференция, посветена на случая. Москов съобщи, че в момента състоянието на човека продължава да е сериозно, но причините не са свързани с ебола. „Вероятно се касае за инфекция, но не свързана с вирус, има насложени и допълнителни хронични заболявания”, каза министърът.

Министър Москов обясни, че държавата е показала, че може да реагира адекватно. Предпочитам това да бъде свръхреакция, отколкото възможността да допуснем разпространение на евентуална зараза и инфекция в България, добави министърът. Той съобщи, че ще бъдат въведени допълнителни мерки срещу заплахата от опасния вирус. Една от тях ще е по-добра информационна кампания, както и повече внимание към гражданите, които влизат от рисковите държави в България. Ще бъдат набавени и нужните специфични защитни облекла в здравните поделения в страната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега